Certyfikat A+


A+ : A


A+ : B


A+ : C


A+ : A II


A+ : B II


A+ : C II













Certyfikat A+




A+ : B




1. Który z poniższych serwerów jest odpowiedzialny za przekształcenie adresu IP, takiego jak dprocomputer.com, na odpowiedni adres IP?

A. Serwer WWW
B. Serwer FTP
C. Serwer DNS
D. Serwer proxy
E. Serwer Syslog

2. Które z poniższych stwierdzeń opisują zalety korzystania z protokołu dynamicznej konfiguracji hosta (DHCP)? (Wybierz dwa najlepsze odpowiedzi.)

A. Adresami IP można zarządzać z centralnej lokalizacji.
B. Szybkość sieci może automatycznie dostosowywać się do rodzaju generowanego ruchu.
C. Można sprawdzić poprawność wpisów w pliku hosts na komputerze.
D. Adresy kontroli dostępu do mediów można zmieniać.
E. Komputery mogą automatycznie otrzymywać nowe adresy po przeniesieniu do różnych segmentów sieci.
3. Która z poniższych technologii przechowywania jest używana przez dysk twardy jeździ?

A. Magnetyczne
B. Optyczny
C. Uderzenie
D. Stan stały

4. Właściciel firmy chce zapewnić użytkownikom laptopów: - Bezpieczeństwo
- Możliwość ładowania swoich urządzeń
- Możliwość dostępu do zasobów korporacyjnej sieci LAN. - Łączność sprzętu i urządzeń peryferyjnych

Które z poniższych urządzeń byłoby najlepszym rozwiązaniem?

A. Piorun
B. Koncentrator USB
C. Stacja dokująca
D. Cienki klient
E. Blokada kabla

5. Klient przynosi drukarkę, która zgłasza błąd podawania papieru. Która z poniższych jest najbardziej prawdopodobną przyczyną?

A. Płytka rozdzielająca
B. Rolki rozwijające się
C. Taca papieru
D. Rolki pobierające

6. Który protokół używa portu 389?

A. SMTP
B. POP3
C. LDAP
D. HTTPS

7. Jaka jest maksymalna odległość, z jakiej urządzenie Bluetooth klasy 2 może odbierać sygnały z punktu dostępowego Bluetooth?

A. 100 metrów
B. 10 metrów
C. 5 metrów
D. 1 metr

8. Który z poniższych standardów sieci bezprzewodowych działa tylko w paśmie 5 GHz? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)

A. 802.11a
B.802.11b
C.802.11g
D.802.11n
E.802.11ac

9. Który z poniższych typów pamięci RAM ma szczytową szybkość transferu 21 333 MB/s? A. DDR4-2133
B. DDR4-2400
C. DDR4-2666
DDR5-4800

10. Który z poniższych typów drukarek wykorzystuje głowicę drukującą, taśmę i podawanie z traktora?
A. Laser
B. Uderzenie
C. Druk atramentowy
D. Termiczny

11. Kilku użytkowników w Twojej sieci zgłasza, że drukarka sieciowa kontrolowana przez serwer wydruku nie drukuje. Jakie jest pierwsze działanie, które należy podjąć, aby rozwiązać problem?

A. Poproś użytkowników, których dotyczy problem, o ponowne uruchomienie komputerów.
B. Wymień kabel USB.
C. Wyczyść kolejkę wydruku.
D. Ponownie zainstaluj sterowniki drukarki na komputerach użytkowników, których dotyczy problem.

12. Które z poniższych objawów jest możliwym objawem awarii procesora?

A. Napięcie procesora jest poza zalecanym zakresem.
B. Komputer nie uruchamia się.
C. BIOS/UEFI zgłasza niskie temperatury wewnątrz obudowy.
D. W przeglądarce jest zainstalowane oprogramowanie szpiegujące.

13. Który z poniższych typów kabli nie podlega zakłóceniom elektromagnetycznym, ale wymaga specjalistycznych narzędzi do instalacji?

A. Cat6
B. STP
C. Światłowód
D. Koncentryczny

14. Ustawienie hasła administratora w systemie BIOS/UEFI umożliwia wykonanie której z poniższych czynności?

A. Uniemożliwia użytkownikowi zmianę kolejności rozruchu
B. Uniemożliwia użytkownikowi czytanie wiadomości e-mail
C. Zapobiega zainfekowaniu MBR przez wirusa
D. Uniemożliwia atakującemu otwarcie obudowy

15. Którą z poniższych funkcji pełni zewnętrzny zasilacz do laptopa?

A. Zwiększa napięcie
B. Magazynuje energię
C. Konwertuje prąd stały na prąd zmienny
D. Konwertuje prąd zmienny na prąd stały

16. Jaki typ sterownika drukarki należy zainstalować dla użytkownika systemu Windows, który musi drukować ogólne dokumenty biurowe?

A. PCL
B. PostScript
C. ADF
D. AirPrint

17. Które z poniższych stwierdzeń opisuje współczynnik kontrastu wyświetlacza LCD?

A. Zużycie energii
B. Rozdzielczość i jasność wyświetlacza
C. Najjaśniejsze i najciemniejsze wyjścia
D. Oszczędność energii

18. Które z poniższych narzędzi może Cię ochronić w przypadku przepięcia?

A. Śrubokręt Torx
B. Pasek antystatyczny
C. Woltomierz
D. Mata antystatyczna

19. Przez które z poniższych złączy można przesyłać dźwięk i obraz?

A. VGA
B.RGB
C. DVI
D.HDMI

20. Które z poniższych urządzeń ogranicza transmisje sieciowe, segmentuje zakresy adresów IP i łączy różne media fizyczne?

A. Przełącznik
B. WAP
C. Zapora sieciowa
D. Routera

21. Wielu użytkowników zapomina jedno lub więcej haseł do aplikacji firmowych na swoich urządzeniach mobilnych. Twoim zadaniem jest stworzenie prostego, ale bezpiecznego rozwiązania, które zmniejszy liczbę zgłoszeń do działu pomocy technicznej. Którą z poniższych czynności powinieneś wykonać?

A. Skonfiguruj usługę MFA
B. Skonfiguruj uwierzytelnianie biometryczne
C. Wdrożyć jednokrotne logowanie
D. Usuń wymagania dotyczące złożoności hasła

22. Właśnie zaktualizowałeś procesor. Który z poniższych problemów może spowodować automatyczne wyłączenie komputera po kilku minutach? (Wybierz najlepszą odpowiedź.)

A. Używany jest niewłaściwy sterownik procesora.
B. Napięcie do procesora jest nieprawidłowe.
C. Zainstalowano niewłaściwy procesor.
D. Procesor się przegrzał.

23. Który z poniższych jest prawidłowym adresem IPv4 dla hosta sieciowego?

A.127.0.0.1
B.169.254.0.0/16
C.172.17.58.254
D.255.10.15.7

24. Chcesz rozbudować pamięć w swoim komputerze. Która z poniższych pamięci jest wymieniana przez użytkownika w komputerze PC?

A. CMOS
B. BIOS
C. DRAM
D. SRAM
E. ROM

25. Który z poniższych adresów IP jest prywatny?

A. 11.58.254.169
B.169.255.10.41
C. 172.31.1.1
D.192.169.0.1
26. Który z poniższych jest adresem IPv6 lokalnej pętli zwrotnej?

A.127.0.0.1
B. ::1
C.192.168.0.0
D. FE80::/10

27. Które z poniższych stwierdzeń dotyczących adresów IPv6 jest prawdziwe i prawidłowe?

A . Nie można ich używać z protokołem IPv4.
B. Są obsługiwane przez wszystkie routery.
C. Reprezentują adresowanie przy użyciu 128 bitów.
D. Wymagają połączeń światłowodowych.

28. Pracujesz na serwerze DNS i widzisz następujący wpis: Kliknij tutaj, aby wyświetlić obraz kodu server1.example.com IN 10.0.0.1. Co to za wpis?

A. Rekord MX
B. Rekord
C. Rekord AAAA
D. Rekord TXT

29. Którą z poniższych technologii drukarek należy zastosować do drukowania czeków płacowych na papierowych formularzach z podkładem węglowym?

A. Uderzenie
B. Laser
C. Druk atramentowy
D. Termiczny

30. Które z poniższych nie jest konfiguracją, której można dokonać w systemie BIOS/UEFI?

A. Sekwencja rozruchu
B. Progi temperatury
C. Przetaktowywanie
D. Instalacja sterownika
E. Wykrywanie wtargnięcia

21. Wielu użytkowników zapomina jedno lub więcej haseł do aplikacji firmowych na swoich urządzeniach mobilnych. Twoim zadaniem jest stworzenie prostego, ale bezpiecznego rozwiązania, które zmniejszy liczbę zgłoszeń do działu pomocy technicznej. Którą z poniższych czynności powinieneś wykonać?

A. Skonfiguruj usługę MFA
B. Skonfiguruj uwierzytelnianie biometryczne
C. Wdrożyć jednokrotne logowanie
D. Usuń wymagania dotyczące złożoności hasła

22. Właśnie zaktualizowałeś procesor. Który z poniższych problemów może spowodować automatyczne wyłączenie komputera po kilku minutach? (Wybierz najlepszą odpowiedź.)

A. Używany jest niewłaściwy sterownik procesora.
B. Napięcie do procesora jest nieprawidłowe.
C. Zainstalowano niewłaściwy procesor.
D. Procesor się przegrzał.

23. Który z poniższych jest prawidłowym adresem IPv4 dla hosta sieciowego?

A.127.0.0.1
B.169.254.0.0/16
C.172.17.58.254
D.255.10.15.7

24. Chcesz rozbudować pamięć w swoim komputerze. Która z poniższych pamięci jest wymieniana przez użytkownika w komputerze PC?

A. CMOS
B. BIOS
C. DRAM
D. SRAM
E. ROM

25. Który z poniższych adresów IP jest prywatny?

A. 11.58.254.169
B.169.255.10.41
C. 172.31.1.1
D.192.169.0.1
26. Który z poniższych jest adresem IPv6 lokalnej pętli zwrotnej?

A.127.0.0.1
B. ::1
C.192.168.0.0
D. FE80::/10

27. Które z poniższych stwierdzeń dotyczących adresów IPv6 jest prawdziwe i prawidłowe?

A . Nie można ich używać z protokołem IPv4.
B. Są obsługiwane przez wszystkie routery.
C. Reprezentują adresowanie przy użyciu 128 bitów.
D. Wymagają połączeń światłowodowych.

28. Pracujesz na serwerze DNS i widzisz następujący wpis: Kliknij tutaj, aby wyświetlić obraz kodu server1.example.com IN 10.0.0.1. Co to za wpis?

A. Rekord MX
B. Rekord
C. Rekord AAAA
D. Rekord TXT

29. Którą z poniższych technologii drukarek należy zastosować do drukowania czeków płacowych na papierowych formularzach z podkładem węglowym?

A. Uderzenie
B. Laser
C. Druk atramentowy
D. Termiczny

30. Które z poniższych nie jest konfiguracją, której można dokonać w systemie BIOS/UEFI?

A. Sekwencja rozruchu
B. Progi temperatury
C. Przetaktowywanie
D. Instalacja sterownika
E. Wykrywanie wtargnięcia

str. 106 31. Które z poniższych cech i numerów portów są powiązane z POP3? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)

A. Odbiera przychodzące wiadomości e-mail na porcie 110
B. Odbiera przychodzące wiadomości e-mail na porcie 25
C. Wysyła wychodzącą wiadomość e-mail na porcie 110
D. Wysyła wychodzącą wiadomość e-mail na porcie 25
E. Odbiera przychodzące wiadomości e-mail na porcie 995
F. Wysyła wychodzącą wiadomość e-mail na porcie 587

32. Jakiego rodzaju kabla należy użyć do podłączenia laptopa bezpośrednio do komputera?

A. Kabel połączeniowy Cat 6
B. Kabel równoległy
C. Zwinięty kabel
D. Kabel z przeplotem kategorii 5e

33. Aby przeprowadzić instalację sieciową systemu Windows, który z poniższych elementów musi być obsługiwany przez kartę sieciową komputera?

A. PXE
B. PCI
C. PCL
D. PnP

34. Które z poniższych urządzeń jest najmniej prawdopodobne do wymiany w laptopie?

A. Procesor
B. RAM
C Karta M.2
D. Klawiatura

35. Jeśli Twoja "przepustowość" wynosi 1000 Mb/s, ile bitów wysyłasz/odbierasz? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)

A. 100 000 000 bitów na minutę
B. 1000 bitów na sekundę
C. 1 000 000 000 bitów na sekundę
D. 1 gigabit na sekundę

36. Które z poniższych urządzeń może przesyłać dane najdalej?
A. Światłowód wielomodowy
B. Światłowód jednomodowy
C. STP
D. Koncentryczny

37. Musisz rozbudować urządzenia peryferyjne komputera, ale system nie ma wystarczającej liczby portów. Jaki typ karty należy zainstalować?

A. Modem
B. Karta sieciowa
C. Karta USB
D. Karta tunera telewizyjnego

38. Która z poniższych wartości jest typową szybkością dysku twardego SATA?

A. 1000 Mb/s
B. 3,1 GHz
C. 32 GB
D. 7200 obr./min

39. Które z poniższych stwierdzeń najlepiej opisuje różnice między a przełącznik i router?

A. Przełącznik łączy urządzenia w tej samej sieci, aby mogły się komunikować; router łączy jedną lub więcej sieci.
B. Router rozgłasza wszystkie pakiety danych wysyłane w sieci; przełącznik przesyła dane bezpośrednio do urządzenia.
C. Przełącznik rozgłasza wszystkie pakiety danych wysyłane w sieci; router przesyła dane bezpośrednio do urządzenia.
D. Przełącznik łączy jedną lub więcej sieci; router łączy urządzenia w sieci.

40. Grupa użytkowników w ABC Corp. musi codziennie tworzyć kopie zapasowe terabajta danych. Dane muszą być przechowywane na trwałych nośnikach kopii zapasowych. Który z poniższych nośników jest najlepszy w tym scenariuszu?

A. DVD
B. RAID 5
C. Dysk flash USB
D. LTO

41. Organizacja, w której pracujesz, ma trzy lokalizacje w mieście, które muszą być połączone w sieć. Wymagania dotyczące sieci dla wszystkich trzech lokalizacji to minimalna przepustowość danych wynosząca 1 Gb/s. Które z poniższych typów sieci najprawdopodobniej będą używane do komunikacji wewnątrz biura i między biurami? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)

A. LAN
B. PAN
C. WAN
D. MAN
E.SAN
F. WLAN

42. Który z poniższych jest popularnym producentem oprogramowania do wirtualizacji?

A. VDI
B. IaaS
C. Mierzone wykorzystanie
D. VMware

43. Musisz wymienić i zaktualizować kartę pamięci w smartfonie. Z jakiego typu pamięci najczęściej korzysta smartfon?

A. Dysk SSD
B. NVMe
C. Dysk flash USB
D. SD

44. Chcesz używać czterech modułów pamięci 16 GB w swoim nowym komputerze stacjonarnym i chcesz, aby pamięć RAM działała jednocześnie. Jaką technologię musi mieć Twoja płyta główna?

A. NRD
B. SODIMM
C. Czterokanałowy
D. ECC

45. Naprawiasz drukarkę laserową, ponieważ wzdłuż wydrukowanych stron biegną wąskie, wyblakłe linie. Wyblakłe linie są zawsze w tym samym miejscu. Co należy zrobić, aby rozwiązać problem?

A. Wymień kasetę z tonerem
B. Zaktualizuj oprogramowanie
C. Wymień drut koronowy
D. Uzupełnij pojemnik z tuszem

46. Którego z poniższych narzędzi należy użyć do przetestowania 24-stykowego złącza zasilania ATX 12 V?

A. Śrubokręt Torx
B. Tester zasilacza
C. Tester pojemnika
D. Zestaw tonów i sond

47. Jeden z techników w Twojej organizacji szuka różnych urządzeń dla nowego hosta wirtualizacji. Głównym celem hosta jest jednoczesne uruchamianie wielu maszyn wirtualnych serwerów z systemem Linux, z dobrą wydajnością dla każdej maszyny wirtualnej. Które z poniższych zapewni najlepszą wydajność?

A. Zintegrowany procesor graficzny
B. Chłodzenie cieczą
C. Przetaktowywanie
D. x86
E. Wielordzeniowy

48. Podczas obowiązkowej kontroli serwerowni stwierdzono, że kilka szaf serwerowych nie zostało prawidłowo uziemionych. Aby pomyślnie przejść kontrolę i chronić sprzęt, należy upewnić się, że wszystkie stojaki są odpowiednio uziemione. Którego z poniższych narzędzi należy użyć w tym scenariuszu?

A. Tester kabli
B. Generator tonów
C. Multimetr
D. Wtyczka pętli zwrotnej
E. Woltomierz
F. SCADA

49. Które z poniższych cech ma laptop, czego nie ma tablet?

A. Płytka dotykowa
B. Wyświetlacz
C. Klawiatura
D. Bezprzewodowa karta sieciowa

50. Na początku dnia pracy użytkownik informuje Cię, że jej komputer nie działa. Kiedy sprawdzasz komputer, zauważasz, że nic nie jest na wyświetlaczu. Którą z poniższych czynności należy wykonać w pierwszej kolejności?

A. Sprawdź, czy monitor jest podłączony do komputera.
B. Sprawdź, czy monitor jest włączony.
C. Sprawdź, czy komputer jest podłączony.
D. Zainstaluj ponownie sterownik wideo.

51. Klient zgłasza, że po włączeniu jego komputera ekran jest pusty, z wyjątkiem tekstu i migającego kursora. Mówi ci również, że są liczby odliczane w górę, gdy komputer wydaje sygnał dźwiękowy, a następnie zawiesza się. Która z poniższych przyczyn jest najbardziej prawdopodobną przyczyną tego problemu?

A. Komputer ma wadliwą pamięć.
B. Uszkodzony MBR.
C. System operacyjny jest uszkodzony.
D. Komputer próbuje uruchomić się z sieci.

52. Komputer działał dobrze przez kilka tygodni, ale teraz nagle przestał łączyć się z Internetem. Uruchamiasz polecenie ipconfig i widzisz, że adres IP używany przez komputer to 169.254.50.68. Które z poniższych stwierdzeń opisuje najbardziej prawdopodobny problem?

A. Komputer nie może uzyskać dostępu do serwera DHCP.
B. Komputer nie może uzyskać dostępu do serwera POP3.
C. Komputer nie może uzyskać dostępu do serwera DNS.
D. Komputer nie może uzyskać dostępu do serwera AAA.

53. Co z poniższych może powodować wyblakły wydruk na papierze wychodzącym z drukarki laserowej?

A. Przenieś drut koronowy
B. Pierwotny drut koronowy
C. Rolki pobierające
D. Światłoczuły bęben
E. Zespół utrwalacza

54. Mary zainstalowała nową kartę dźwiękową i głośniki; jednak nie może uzyskać żadnego dźwięku z głośników. Które z poniższych stwierdzeń opisują najbardziej prawdopodobną przyczynę? (Wybierz wszystkie pasujące.)

A. Głośnik nie jest podłączony.
B. Sterownik karty dźwiękowej nie jest zainstalowany.
C. Karta dźwiękowa jest podłączona do niewłaściwego gniazda.
D. Złącze głośnika jest podłączone do niewłaściwego gniazda.

55. Laptop ze zintegrowaną kartą WLAN 802.11 nie może połączyć się z żadną siecią bezprzewodową. Jeszcze wczoraj laptop mógł łączyć się z sieciami bezprzewodowymi. Które z poniższych stwierdzeń opisuje najbardziej prawdopodobną przyczynę?

A. Sterowniki karty bezprzewodowej nie są zainstalowane.
B. Karta bezprzewodowa jest wyłączona w systemie BIOS.
C. Oprogramowanie sprzętowe karty bezprzewodowej wymaga aktualizacji.
D. Przycisk sprzętu bezprzewodowego jest wyłączony.

56. Adres IP witryny example.com to 93.184.216.34. Możesz pingować ten adres IP, ale nie możesz pingować nazwy example.com. Które z poniższych stwierdzeń opisuje najbardziej prawdopodobną przyczynę?

A. example.com nie działa.
B. Serwer DHCP nie działa.
C. Serwer DNS nie działa.
D. Serwer usług AD DS nie działa.

57. Nowo zbudowany komputer przechodzi przez test POST, ale nie rozpoznaje konkretnego procesora, który właśnie został zainstalowany. Zamiast tego rozpoznaje procesor jako ogólny procesor. Który z poniższych jest pierwszą rzeczą, którą powinieneś sprawdzić?

A. Czy procesor jest prawidłowo osadzony
B. Wersja oprogramowania układowego płyty głównej
C. Czy jest to właściwy procesor dla płyty głównej
D. Wersja zainstalowanego systemu Windows

58. Które z poniższych poleceń wyświetla adres MAC karty sieciowej?

A. ping
B. ipconfig /all
C.ipconfig
D.ipconfig /release

59. Klient zgłasza, że zadania drukowania wysłane do lokalnej drukarki są drukowane jako puste kartki papieru. Które z poniższych może pomóc w ustaleniu przyczyny?

A. Ponownie załaduj sterowniki drukarki.
B. Zatrzymaj i ponownie uruchom bufor wydruku.
C. Wymień kabel drukarki.
D. Wydrukuj wewnętrzną stronę testową.

60. Siła sygnału bezprzewodowego połączenia laptopa jest niska (żółty kolor i tylko jeden pasek). Laptop jest na pierwszym piętrze domu. Bezprzewodowy punkt dostępowy (WAP) znajduje się w piwnicy. Które z poniższych może poprawić siłę sygnału? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)

A. Zwiększ siłę sygnału od niskiej do wysokiej.
B. Przenieś WAP z piwnicy na pierwsze piętro.
C. Pobierz najnowszy sterownik karty sieciowej.
D. Pobierz najnowszy BIOS/UEFI dla laptopa.

61. Rozwiązujesz problem z komputerem, który nie może komunikować się z innymi komputerami w sieci. Polecenie ipconfig pokazuje adres IP APIPA (169.254.21.184). Jaki jest najbardziej prawdopodobny problem?

A. Rozpoznawanie DNS
B. Zduplikowany adres IP
C. Awaria DHCP
D. Wyczyszczono pamięć podręczną ARP

62. Która z poniższych rzeczy jest pierwszą rzeczą, którą powinieneś sprawdzić, gdy komputer nie może połączyć się z Internetem?

A . Sterownik karty sieciowej
B. Defragmentacja dysku
C. Kabel połączeniowy
D. Ustawienia zapory sieciowej

63. Właśnie zbudowałeś komputer i kiedy uruchamia się po raz pierwszy, słyszysz kody dźwiękowe. Jeśli nie pamiętasz kodów, które z poniższych urządzeń najlepiej sprawdzić w pierwszej kolejności? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)

A. RAM
B. Dysk pamięci masowej
C. Karta graficzna
D. Procesor

64. Klient zgłasza problem z komputerem PC znajdującym się w tym samym pomieszczeniu co sprzęt do badania cementu. Wygląda na to, że pomieszczenie ma odpowiednie chłodzenie. Komputer uruchamia się, ale blokuje po 5-10 minutach użytkowania. Po zablokowaniu nie uruchomi się ponownie natychmiast. Które z poniższych stwierdzeń najlepiej opisuje najbardziej prawdopodobny problem?vv A. Komputer ma wirusa.
B. Wloty powietrza PC są zatkane pyłem cementowym.
C. Radiator procesora jest niedoceniany dla procesora.
D. Zasilacz ma zbyt niskie wartości znamionowe w stosunku do obciążenia elektrycznego komputera.
65. Współpracownik musi drukować na drukarce z laptopa z systemem Windows. Drukarka posiada złącza USB i Ethernet. Który z poniższych sposobów podłączenia drukarki bezpośrednio do laptopa jest najłatwiejszy?

A. Użyj portu Thunderbolt.
B. Użyj połączenia sieciowego.
C. Użyj złącza USB.
D. Użyj złącza Ethernet.

66. Otrzymałeś kilka próśb o wsparcie w związku z komputerem znajdującym się w szkolnej stołówce kuchennej, który ma problemy. Włożyłeś już ponownie karty PCIe i PCI oraz wymieniłeś dysk pamięci w komputerze. Komputery znajdujące się w biurze firmy lub salach lekcyjnych nie miały takiego samego problemu jak komputer w stołówce. Który z poniższych przypadków jest najbardziej prawdopodobny?

A. Nadmierne ciepło
B. Wadliwa pamięć RAM
C. Gniazdka 240 V
D. Zdarzenia podnapięciowe

67. Telepracownik skarży się, że jego karta sieciowa (NIC) nie działa i nie ma kontrolek połączenia. Użytkownik często pracuje od domu na osłoniętej werandzie. W ciągu ostatnich kilku dni pogoda drastycznie się zmieniała, a wilgotność i temperatura codziennie wzrastały i spadały. Które z poniższych może być bezpośrednią przyczyną tego problemu? (Wybierz najlepszą odpowiedź.)

A. Rozszerzalność i kurczliwość termiczna
B. Sublimacja termiczna
C. Pełzanie wiórów
D. Błędy testu POST

68. Jaki typ sieci umożliwia szybką transmisję danych i jest najtrudniejszy do podsłuchania?

A. Satelita
B. DSL
C. Światłowód
D. Kabel

69. Która z poniższych właściwości radiatora ma największą wartość i wpływ na odprowadzanie ciepła?

A.Typ połączenia
B. Kształt
C. Powierzchnia
D. Bliskość źródła zasilania

70. Klient domowy chce uruchomić kilka urządzeń IoT, w tym termostat Wi-Fi, kamerę dzwonka do drzwi i robota mobilnego. Klient przeczytał artykuły, w których napisano, że wiele urządzeń IoT nie jest zabezpieczonych po wyjęciu z pudełka. Klient jest zaniepokojony i nie chce, aby smartfony lub komputery zostały "zhakowane". Co możesz zrobić, aby pomóc w tej sytuacji? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)

A. Zaktualizuj firmware routera SOHO.
B. Wyłącz dostęp bezprzewodowy na urządzeniach IoT.
C. Włącz identyfikator SSID dla sieci bezprzewodowej.
D. Umieść urządzenia IoT w sieci dla gości.
E. Wyłącz filtrowanie adresów MAC.

71. Twój szef może odbierać wiadomości e-mail, ale nie może ich wysyłać za pomocą zainstalowanego oprogramowania klienta poczty e-mail. Który protokół nie jest poprawnie skonfigurowany?
A. SMTP
B. POP3
C. FTP
D. HTTPS

72. Która z poniższych technologii może być wykorzystana do komunikacji bezprzewodowej płatności? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)
A. RFID
B. Bluetooth
C. 5G
D. NFC

73. Jeden z twoich klientów korzysta z systemu Windows na komputerze z procesorem 3,0 GHz, 16 GB pamięci RAM i zintegrowaną kartą graficzną. Klient informuje Cię, że wydajność podczas edycji plików wideo jest niska. Które z poniższych rozwiązań zwiększy wydajność na komputerze?
A. Zwiększenie pamięci RAM systemu
B. Aktualizacja karty graficznej
C. Zwiększenie pojemności dysku
D. Modernizacja procesora

74. Które z poniższych opcji są skonfigurowane w systemie BIOS/UEFI? (Wybierz cztery najlepsze odpowiedzi).

A. Czas i data
B. Rejestr
C. Sekwencja rozruchu
D. Hasła
E. Sterowniki USB
F.WOL

75. Chcesz sprawdzić, czy IPv4 i IPv6 działają poprawnie na komputerze. Które z poniższych poleceń należy wydać?

A. ipconfig ::1 i ping ::1
B. ping 127.0.0.0 i ping :1
C. ping 127.0.0.1 i ping ::1
D. ipconfig 127.0.0.1 i ping 127::1

76. Które z poniższych jest typowym opóźnieniem dysku twardego SATA?
A. 600 MB/s
B. 10 000 obr./min
C. 64 MB
D. 4,2 ms

77. Drukarka marketingowa w organizacji jest używana od czterech lat. Które z poniższych jest najlepszą praktyką zapewniającą, żedrukarka pozostaje w dobrym stanie?

A. Należy wyczyścić drukarkę.
B. Należy zainstalować zestaw konserwacyjny.
C. Powinieneś wyczyścić licznik.
D. Powinieneś wydrukować stronę testową.

78. Twoja organizacja planuje odświeżenie technologii na wszystkich urządzeniach mobilnych telefonów i komputerów w dziale marketingu. Kierownik marketingu obawia się, że dane osobowe w smartfonie, takie jak kontakty, zdjęcia i filmy, zostaną zastąpione. Aby zapisać dane bez narażania bezpieczeństwa, które z poniższych czynności należy wykonać przed odświeżeniem urządzenia?
A. Zsynchronizuj urządzenie z dyskiem flash w zdalnej lokalizacji.
B. Zsynchronizuj dane w sieci ze współdzieloną publiczną teczką.
C. Zsynchronizuj dane z maszyną wirtualną w centrum danych firmy.
D. Zsynchronizuj urządzenie z prywatną chmurą.

79. Rozwiązujesz problem z komputerem, który nie może już przeglądać Internetu. Użytkownik mówi, że komputer działał przed wyjazdem na wakacje. Teraz użytkownik może poruszać się po lokalnym intranecie, ale nie może łączyć się z żadnymi witrynami zewnętrznymi. Wysyłasz polecenie ping do dobrze znanej witryny w Internecie, używając jej nazwy, ale nie otrzymujesz odpowiedzi. Następnie pingujesz adres IP witryny i otrzymujesz odpowiedź. Które z poniższych poleceń rozwiąże problem?

A. ipconfig /flushdns
B. ipconfig /all
C. ipconfig /release
D. ipconfig /setclassid

80. Która z poniższych jednostek służy do pomiaru TDP?
A. Wolty
B. Waty
C. Omy
D. Ampery

Odpowiedzi

1. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Serwer systemu nazw domen (DNS) jest odpowiedzialny za rozpoznawanie (lub konwertowanie) nazw hostów i nazw domen na odpowiadające im adresy IP. Aby zobaczyć to w działaniu, otwórz wiersz poleceń i spróbuj połączyć się z domeną (taką jak dprocomputer.com) i uruchom polecenie ping, tracert (lub traceroute w systemach Linux i macOS), nslookup lub dig (lub wszystkie z nich) względem nazwy domeny. Te polecenia mogą dostarczyć adres IP hosta. Pamiętaj, że ważne jest, aby ćwiczyć w sposób praktyczny na prawdziwych komputerach, aby utrwalić swoją wiedzę!
Odpowiedzi błędne: Serwer WWW jest odpowiedzialny za przechowywanie stron internetowych i prezentowanie ich użytkownikom w Internecie lub intranecie. Serwery File Transfer Protocol (FTP) służą do wysyłania i pobierania plików. Serwer proxy ułatwia buforowanie stron internetowych dla komputerów klienckich. Serwer syslog służy do wysyłania w czasie rzeczywistym informacji o plikach dziennika urządzeń sieciowych do stacji roboczej administratora w celu analizy. Poznaj swoje role na serwerze!

2. Odpowiedzi: A i E

Objaśnienie: Zalety korzystania z DHCP są następujące: adresy IP mogą być zarządzane z centralnej lokalizacji, a komputery mogą automatycznie uzyskiwać nowe adresy po przeniesieniu do innego segmentu sieci (na przykład takiego, który używa innego serwera DHCP).
Nieprawidłowe odpowiedzi: Jakość usług (QoS) może być wykorzystana do dostosowania szybkości sieci w zależności od rodzaju generowanego ruchu. DHCP nie ma nic wspólnego z plikiem hosts.txt, który zawiera statyczne wpisy konwersji nazwy hosta na adres IP. Adresy kontroli dostępu do mediów zwykle nie są zmieniane na karcie sieciowej, chociaż można je zamaskować. Filtrowanie MAC utrzymuje listę adresów MAC, które mogą uzyskać dostęp do sieci, ale znowu jest to inna koncepcja niż DHCP.

3. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Dyski twarde (HDD) są dyskami magnetycznymi i mają ruchome części. Natomiast dyski półprzewodnikowe (SSD) nie mają ruchomych części.
Błędne odpowiedzi: Przykładami napędów optycznych są napędy CD, DVD i Blu-ray. Wpływ odnosi się do rodzaju drukarki, takiej jak drukarka igłowa lub daisywheel. Dysk półprzewodnikowy nie ma dysku i dlatego nie ma ruchomych części, jest cichy i działa równie szybko (jeśli nie szybciej niż) tradycyjny magnetyczny dysk twardy. Jednak dysk SSD może być droższy w przeliczeniu na bajt niż magnetyczny dysk twardy.

4. Odpowiedź: C

Objaśnienie: W tym scenariuszu użyj stacji dokujących dla laptopów. Stacja dokująca pozostaje na biurku użytkownika, a laptop można podłączyć lub "zadokować" bezpośrednio do stacji. Stacje dokujące mogą zapewnić bezpieczeństwo, ponieważ często mają możliwość blokowania. Mają także możliwość ładowania urządzeń, ponieważ podłącza się je do gniazdka sieciowego. To sprawia, że jest to wygodniejsze, ponieważ użytkownik nie musi szukać gniazdka elektrycznego, aby podłączyć laptopa. Stacje dokujące zapewniają również dostęp do zasobów firmowych - często za pośrednictwem połączenia RJ45. Wreszcie stacje dokujące mają wiele portów USB do podłączania sprzętu i urządzeń peryferyjnych. Stacje dokujące oferują firmy takie jak Kensington i Lenovo. Pamiętaj, że stacja dokująca ma więcej funkcji niż replikator portów, który może pozwalać tylko na dodatkowe porty USB i wideo.
Błędne odpowiedzi: Thunderbolt nie jest urządzeniem, ale raczej technologią, która umożliwia przesyłanie wideo lub danych; jest to powszechne w komputerach Apple. Koncentrator USB to urządzenie, które po prostu pozwala na więcej portów USB. Koncentrator USB może być pasywny lub aktywny, co oznacza, że może polegać wyłącznie na zasilaniu komputera lub może być podłączony odpowiednio do gniazdka sieciowego. Stacje dokujące mają w rzeczywistości odpowiednik wbudowanego koncentratora USB. Cienki klient to podstawowy komputer z procesorem, pamięcią RAM, a czasem małym dyskiem SSD, z "cienkim" (lub zajmującym mało miejsca) systemem operacyjnym. Ma być podstawowym klientem w sieci, który umożliwia pobieranie wirtualnych pulpitów. Korzystanie z linki zabezpieczającej jest dobrym pomysłem na zabezpieczenie laptopów, ale w tym przypadku nie spełni wymagań klienta dotyczących łączności.

5. Odpowiedź: D

Wyjaśnienie: Błędy podawania papieru są często związane z rolkami pobierającymi, które odpowiadają za podawanie papieru do drukarki.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Jeśli podkładka rozdzielająca ulegnie awarii, może to spowodować włożenie do drukarki więcej niż jednego arkusza papieru. Wałki wywołujące przenoszą atrament do bębna obrazowego. Taca papieru po prostu trzyma papier; nie powinno powodować błędów podawania papieru, chyba że wypustki ograniczające są zbyt ciasne.

6. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Port 389 jest portem domyślnym i jest używany przez protokół LDAP (Lightweight Directory Access Protocol). Używany jest port 636 dla bezpiecznego LDAP.
Błędne odpowiedzi: Port 25 jest domyślnym portem dla protokołu SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). Port 110 lub 995 jest używany przez POP3. Port 443 jest używany przez HTTPS.

7. Odpowiedź: B

Wyjaśnienie: Urządzenia Bluetooth klasy 2 mają maksymalny zasięg około 10 metrów. Najpopularniejsze są urządzenia klasy 2 (takie jak zestawy słuchawkowe Bluetooth).
Błędne odpowiedzi: klasa 1 ma zasięg 100 metrów, a klasa 3 zasięg wynosi około 1 metra. Maksymalna długość standardowego kabla USB 2.0 wynosi 5 metrów. USB 3.0 do 3.2 mają długości w zakresie od 1 do 3 metrów, ale z różnymi wynikami pod względem szybkości przesyłania danych, opóźnień, utraconych ramek i tak dalej. Należy pamiętać, że skrętka dwużyłowa, taka jak kategoria 5e lub kategoria 6, może również przesyłać dane na odległość do 100 metrów (328 stóp), ale nie należy ich mylić!

8. Odpowiedzi: A i E

Objaśnienie: 802.11a działa tylko z częstotliwością 5 GHz; podobnie jak 802.11ac. 802.11ac jest również znany jako Wi-Fi 5.
Błędne odpowiedzi: 802.11b i g działają na częstotliwości 2,4 GHz. 802.11n działa z częstotliwością 2,4 lub 5 GHz. Standardy bezprzewodowe IEEE 802.11 są wspólnie określane jako 802.11x. Należy pamiętać, że 802.11ax to nowszy standard Wi-Fi, który może działać w paśmie 2,4 GHz i 5 GHz (znanym jako Wi-Fi 6), a także 6 GHz (znanym jako Wi-Fi 6E).

9. Odpowiedź: C

Objaśnienie: DDR4-2666 ma szczytową szybkość transferu 21 333 MB/s. Działa z częstotliwością zegara magistrali I/O 1333 MHz i może wysyłać 2666 megatransferów na sekundę (MT/s). Jest również znany jako PC4-21333.
Matematyka: aby obliczyć szybkość przesyłania danych DDR4 na podstawie nazwy "DDR4-2666", wystarczy pomnożyć 2666 przez 8 (bajtów) i obliczyć w megabajtach: 21 333 MB/s. (Jeśli zastanawiasz się, jak doszedłem do tej liczby, to dlatego, że 2666 jest w rzeczywistości 2666,66- powtarzającym się ułamkiem dziesiętnym). nazwę i dodaj "MB/s" na końcu. Aby obliczyć szybkość przesyłania danych, mając tylko prędkość zegara magistrali we/wy (na przykład 1333 MHz), pomnóż szybkość zegara przez 2, a następnie pomnóż tę liczbę przez 8 i oblicz megabajty: 1333 MHz × 2 × 8 = 21 333 MB/s. Należy jednak pamiętać, że moduł RAM, taki jak DDR4-2666, jest często błędnie określany jako moduł RAM 2666 MHz, podczas gdy tak naprawdę jest to MT/s.
Błędne odpowiedzi: DDR4-2133 ma szczytową szybkość transferu 17 066 MB/s; jest również znany jako PC4-17000. DDR4-2400 ma szczytową szybkość transferu 19 200 MB/s; jest również znany jako PC4-19200. Przygotuj się również na systemy z DDR5. Moduł DDR5-4800 ma szczytową szybkość transferu 38 400 MB/s.

10. Odpowiedź: B

Wyjaśnienie: Drukarka uderzeniowa korzysta z głowicy drukującej, taśmy i podajnika traktora. Przykładem drukarki uderzeniowej jest drukarka igłowa.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Drukarki laserowe są znacznie bardziej złożone i zużywają więcej części niż drukarki uderzeniowe. Drukarki atramentowe używają głowicy drukującej, ale używają wkładu atramentowego zamiast taśmy i nie używają podajnika traktora. Drukarki termiczne wykorzystują głowicę drukującą i specjalny element grzejny.

11. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Pierwszą rzeczą, którą powinieneś wypróbować (z podanych odpowiedzi), jest wyczyszczenie kolejki drukowania. Sposób, w jaki to się robi, będzie się różnić w zależności od typu używanego serwera druku. Na przykład, jeśli drukarka jest kontrolowana przez komputer z systemem Windows Server, ten serwer będzie miał zainstalowaną rolę Zarządzanie drukowaniem. Z okna konsoli zarządzania drukowaniem można uzyskać dostęp do danej drukarki i zlokalizować kolejkę. W większości klienckich systemów operacyjnych Windows (takich jak Windows 10 lub 11) kolejkę można znaleźć, klikając dwukrotnie drukarkę. Niezależnie od systemu operacyjnego jest to miejsce, w którym normalnie zarządzasz zadaniami drukowania. Następnie, po znalezieniu kolejki, usuń wszystkie oczekujące lub wstrzymane zadania. Jedno z tych zadań drukowania mogło powodować opóźnienie, prawdopodobnie jeśli zadanie drukowania było zbyt duże lub było uszkodzone. Oczywiście będziesz musiał powiadomić użytkowników, że wszystkie zadania z okresu x zostały usunięte i będą musiały zostać wydrukowane ponownie. W przypadku niektórych drukarek można wyczyścić kolejkę wydruku z menu ekranowego (OSD) bezpośrednio na drukarce; OSD jest również znany jako OCP (panel sterowania operatora). Lub, jeśli serwer druku jest wbudowany w routerze SOHO lub podobne urządzenie, musisz uzyskać do niego dostęp z poziomu przeglądarki.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Jeśli to możliwe, staraj się rozwiązywać problemy centralnie, bez angażowania użytkowników. Ponowne uruchomienie komputerów przez użytkowników, których dotyczy problem, jest w tym przypadku prawdopodobnie stratą czasu. Jeśli dotyczy to tylko jednego użytkownika, ponowne uruchomienie może być realnym rozwiązaniem, ale w przypadku wielu użytkowników problem jest bardziej zlokalizowany centralnie - na serwerze lub urządzeniu sieciowym. Nie wiesz nawet, czy drukarka jest podłączona kablem USB. Może tak być, jeśli jest podłączony bezpośrednio do serwera, ale może być podłączony do sieci za pomocą skrętki. Tak czy inaczej, kable zwykle nie psują się znikąd. To potencjalne rozwiązanie powinno znajdować się niżej na liście. Ponowna instalacja sterowników druku nie jest najlepszą odpowiedzią, ponieważ dotyczy to kilku użytkowników. Ponownie, jeśli dotyczy to tylko jednego użytkownika, może to być prawidłowa opcja, ale jeśli dotyczy to kilku, problem jest prawdopodobnie bardziej scentralizowany.

12. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Jeśli napięcie procesora przez dłuższy czas przekracza zalecany zakres, może to oznaczać awarię procesora. Problem może być również spowodowany przetaktowywaniem. Sprawdź w systemie BIOS/UEFI, czy procesor nie jest przetaktowany.
Błędne odpowiedzi: Jeśli komputer w ogóle się nie uruchamia, mógł wystąpić inny problem lub procesor mógł już ulec awarii. Niskie temperatury obudowy są dobrą rzeczą (jeśli nie są poniżej zera!), A oprogramowanie szpiegujące nie ma związku z tym problemem.

13. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Kabel światłowodowy to jedyna wymieniona odpowiedź, na którą nie mają wpływu zakłócenia elektromagnetyczne (EMI). Światłowód nie wykorzystuje drutu miedzianego ani elektryczności, zamiast tego wykorzystuje włókna szklane lub plastikowe oraz światło.
Błędne odpowiedzi: Każdy kabel miedziany jest do pewnego stopnia podatny na zakłócenia elektromagnetyczne. Zwykły kabel UTP, taki jak Cat 5e lub Cat 6, jest bardzo wrażliwy, koncentryczny nieco mniej, a ekranowana skrętka (STP) jeszcze mniej. STP jest trudny w instalacji i musi być uziemiony; z tego powodu rzadziej występuje w sieciach. Aby naprawdę chronić przed zakłóceniami elektromagnetycznymi, najlepszym rozwiązaniem jest światłowód. Podczas instalacji zwykle używane są specjalne narzędzia do prawidłowego łączenia włókien i skutecznego testowania połączenia.

14. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Ustawienie hasła administratora w systemie BIOS/UEFI uniemożliwia użytkownikowi zmianę kolejności rozruchu. Ideą tego jest powstrzymanie osoby przed próbą rozruchu z dysku optycznego lub dysku flash USB. Jako administrator powinieneś najpierw zmienić kolejność rozruchu systemu BIOS/UEFI na dysk startowy (czyli ten, na którym znajduje się system operacyjny). Następnie zastosuj hasło administracyjne. To ich zatrzyma!
Błędne odpowiedzi: Hasło administratora nie blokuje żadnej z pozostałych podanych odpowiedzi. Aby uniemożliwić użytkownikowi czytanie wiadomości e-mail, musiałbyś usunąć aplikacje pocztowe (takie jak Outlook) i prawdopodobnie także przeglądarkę (co nie wydaje się wykonalne). Aby zapobiec zainfekowaniu sektora rozruchowego/MBR przez wirusa, możesz włączyć skanowanie sektora rozruchowego w systemie BIOS/UEFI (jeśli płyta główna to obsługuje). Aby uniemożliwić atakującemu otwarcie obudowy, użyj blokady obudowy. Aby dowiedzieć się, czy ktoś próbował fizycznie dostać się do komputera, włącz alarm naruszenia obudowy w systemie BIOS/UEFI.

15. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Zewnętrzne źródło zasilania laptopa konwertuje prąd przemienny na prąd stały na potrzeby systemu i ładowania baterii. Jest znany jako zasilacz i musi działać przy bardzo określonym napięciu. W rzeczywistości zasilacze różnych marek i modeli zwykle nie działają z różnymi laptopami, nawet jeśli napięcia są tylko nieznacznie różne.
Błędne odpowiedzi: Adapter nie zwiększa napięcia. Nie przechowuje również energii; to jest odpowiedzialność baterii laptopa. Jest to również realizowane przez UPS, chociaż prawdopodobnie nie będziesz nosić jednego z nich ze swoim laptopem podróżnym.

16. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Sterowniki Printer Command Language (PCL) są używane do ogólnych zastosowań biurowych: drukowania typowych dokumentów, arkuszy kalkulacyjnych i tak dalej. Są one częściej używane niż sterowniki PostScript.
Błędne odpowiedzi: Sterowniki PostScript są używane do profesjonalnej grafiki i prezentacji. Są przeznaczone dla drukarek z wyższej półki, ale mogą być również obsługiwane przez mniejsze modele. Upewnij się, że używasz właściwego typu sterownika dla swojego środowiska pracy. ADF, co oznacza automatyczny podajnik dokumentów, odnosi się do wspaniałego urządzenia, które umożliwia skanowanie, kopiowanie lub faksowanie wielostronicowych dokumentów bez konieczności podawania każdej strony osobno. AirPrint to technologia firmy Apple, która pomaga tworzyć wydruki o pełnej jakości bez konieczności pobierania lub instalowania sterowników.

17. Odpowiedź: C

Wyjaśnienie: Współczynnik kontrastu to jasność najjaśniejszego koloru (mierzonego jako biały) w porównaniu z najciemniejszym kolorem (mierzonym jako czarny). Statyczne pomiary współczynnika kontrastu są statyczne; są wykonywane jako testy z wykorzystaniem wzoru szachownicy. Ale jest też dynamiczny współczynnik kontrastu - technologia w wyświetlaczach LCD, która dynamicznie dostosowuje się podczas ciemniejszych scen, próbując uzyskać lepsze poziomy czerni. Zwykle ma wyższy współczynnik, ale należy zauważyć, że nie ma rzeczywistego jednolitego standardu pomiaru współczynnika kontrastu.
Błędne odpowiedzi: Zużycie energii odnosi się do liczby watów zużywanych przez wyświetlacz. Rozdzielczość wyświetlacza to liczba pikseli na ekranie, mierzona w poziomie iw pionie. Wyświetlacze często mają ustawienie jasności, a także ustawienie kontrastu. Ustawienie jasności służy do zwiększania lub zmniejszania ilości światła emitowanego przez wyświetlacz. Oszczędność energii to zupełnie inna koncepcja, którą można dostosować, włączając funkcje oszczędzania energii w systemie operacyjnym, ostatecznie zużywając mniej watów i oszczędzając energię, jednocześnie wydłużając żywotność wyświetlacza.

18. Odpowiedź: B

Wyjaśnienie: Większość pasków antystatycznych jest wyposażona w rezystor 1 megaom, który może chronić przed przepięciami. Jednak najlepszym sposobem uniknięcia przepięć jest (1) upewnienie się, że komputer jest odłączony przed przystąpieniem do pracy, (2) unikanie dotykania elementów, które utrzymują ładunek, oraz (3) trzymanie się z dala od źródeł prądu pod napięciem. Innymi słowy, nie otwieraj zasilaczy ani monitorów CRT; nie dotykaj kondensatorów na płytkach drukowanych, takich jak płyty główne; i oczywiście trzymaj się z dala od innych urządzeń elektrycznych, przewodów i obwodów podczas pracy przy komputerze.
Błędne odpowiedzi: Śrubokręt Torx służy do odkręcania specjalnych śrub z laptopów i innych urządzeń mobilnych. Woltomierz (lub multimetr) służy do sprawdzania, ile woltów jest generowanych przez akumulator lub ile woltów przepływa przez gniazdko sieciowe. Mata antystatyczna służy do utrzymywania komputera i komponentów na tym samym potencjale elektrycznym, co osoba pracująca przy komputerze.

19. Odpowiedź: D

Wyjaśnienie: High-Definition Multimedia Interface (HDMI), jak sugeruje słowo multimedia, może przesyłać sygnały wideo i audio. DisplayPort i USB-C mogą również przesyłać wideo i audio (a USB-C może również przesyłać dane).
Błędne odpowiedzi: VGA, RGB i DVI to tylko standardy wideo.

20. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Router może ograniczać rozgłaszanie w sieci poprzez segmentację i zaprogramowane kierowanie danych. Jest to część zadania routera podczas łączenia dwóch lub więcej sieci. Jest również używany z różnymi mediami. Na przykład możesz mieć sieć LAN używającą skrętki, ale router łączy się z Internetem za pośrednictwem połączenia światłowodowego. Ten jeden router będzie miał porty dla obu typów połączeń.
Błędne odpowiedzi: Przełącznik łączy wiele komputerów w sieci LAN; nie ogranicza transmisji sieciowych opartych na protokole IP. Jednak przełącznik nie dokonuje segmentacji według adresu IP; komunikuje się z komputerami i segmentuje sieć poprzez adresy MAC. Ponadto przełącznik zwykle wykorzystuje jeden typ skręconej pary mediów i łączy się z portami RJ45. Jednak możliwe jest, że przełącznik może łączyć się z innym przełącznikiem za pomocą specjalistycznego złącza światłowodowego. Bezprzewodowy punkt dostępowy (WAP) łączy komputery w bezprzewodowej sieci LAN (WLAN). Często ma tylko jedno złącze, pojedynczy port RJ45. Zapora sprzętowa zwykle łączy się z siecią przez RJ45; niezależnie od tego ma tylko jedno lub tylko kilka połączeń. Nie zajmuje się routingiem ani rozgłaszaniem; zamiast tego zapobiega włamaniom do sieci.

21. Odpowiedź: C Objaśnienie: Z podanych odpowiedzi najlepszą jest implementacja pojedynczego logowania (SSO). Dzięki SSO użytkownik może wpisać jedno hasło i uzyskać dostęp do wielu programów, systemów lub sieci. Istnieje kilka otwartych i bezpłatnych opcji zarządzania logowaniem jednokrotnym i tożsamością federacyjną.
Niepoprawne odpowiedzi: skonfigurowanie uwierzytelniania wieloskładnikowego (MFA) wymagałoby drugiej metody uwierzytelniania. Chociaż ogólnie jest to dobry pomysł, nie jest to proste rozwiązanie problemu. Skonfigurowanie uwierzytelniania biometrycznego jest możliwe, ale praca w połączeniu z wieloma aplikacjami korporacyjnymi będzie prawdopodobnie wymagać więcej pracy niż zwykłe włączenie rozpoznawania twarzy na urządzeniach mobilnych. Ponadto korzystanie z oprogramowania innych firm może wiązać się z kosztami. Ponadto niektóre aplikacje nie są napisane w taki sposób, aby akceptowały uwierzytelnianie biometryczne. Usunięcie wymagań dotyczących złożoności haseł prawdopodobnie zmniejszyłoby liczbę zgłoszeń do pomocy technicznej, ale byłoby również znacznie mniej bezpieczne, co nie jest pożądane w tym scenariuszu.

22. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Procesor może się przegrzać, jeśli pasta termoprzewodząca (mieszanka) nie została nałożona prawidłowo (co jest częstym zjawiskiem) lub jeśli procesor nie jest prawidłowo osadzony (co zdarza się rzadko).
Błędne odpowiedzi: W ramach procesu rozruchu należy zweryfikować zasilanie procesora. Jeśli do procesora podawane jest niewłaściwe napięcie, system nawet się nie uruchomi. Jeśli zainstalowano niewłaściwy procesor, system prawdopodobnie się nie uruchomi, zwłaszcza jeśli BIOS/UEFI go nie rozpoznaje. Wreszcie, procesor nie używa sterownika; zamiast tego BIOS/UEFI rozpoznaje go (lub nie, jeśli wymaga aktualizacji BIOS/UEFI) i przekazuje te informacje do systemu operacyjnego.

23. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Spośród podanych odpowiedzi 172.17.58.254 jest jedynym prawidłowym adresem IPv4 dla hosta sieciowego. Host w sieci to dowolny komputer lub urządzenie sieciowe używające adresu IP do komunikacji z innymi komputerami lub urządzeniami. 172.17.58.254 to aprywatny adres IP klasy B, więc pasuje do opisu prawidłowego adresu IPv4 dla hosta sieciowego.
Błędne odpowiedzi: 127.0.0.1 to adres lokalnej pętli zwrotnej IPv4. Każdy komputer korzystający z protokołu TCP/IP otrzymuje ten adres, który jest używany do testowania. Tego adresu nie można używać do komunikacji z innymi hostami w sieci. 169.254.0.0/16 oznacza adres IP 169.254.0.0 z domyślną maską podsieci 255.255.0.0, co wskazuje, że numer sieci to 169.254; nie jest to prawidłowy adres IP hosta, ponieważ kończy się na 0.0. Pierwszy adres IP sieci jest zawsze zarezerwowany dla numeru sieci; nie może być używany przez hosta. W przeciwnym razie, gdyby adres był, powiedzmy, 169.254.0.1, adres działałby, ale ponieważ jest to adres APIPA, mógłby komunikować się tylko z innymi systemami za pomocą adresów APIPA. 255.10.15.7 jest nieważny. Ten adres mieści się w zarezerwowanym zakresie klasy E. W przypadku normalnych adresów IP hosta pierwszy oktet mieści się w przedziale od 1 do 126 lub od 128 do 223, ale nie może mieścić się w przedziale od 224 do 255.

24. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Dynamiczna pamięć o dostępie swobodnym (DRAM) to moduł (lub pendrive) pamięci, który można zainstalować na płycie głównej. DDR (na przykład DDR4 i DDR5) i LPDDR to przykłady pamięci DRAM.
Niepoprawne odpowiedzi: Komplementarny półprzewodnik z tlenku metalu (CMOS) to układ scalony przylutowany do płyty głównej, który działa w połączeniu z podstawowym systemem wejścia/wyjścia (BIOS), innym układem przylutowanym do płyty głównej. Statyczna pamięć RAM (SRAM) to pamięć nieulotna (w przeciwieństwie do pamięci DRAM); jest również przylutowany do płytki drukowanej. Pamięć tylko do odczytu (ROM) zwykle nie nadaje się do serwisowania. BIOS znajduje się na chipie ROM - w szczególności na elektrycznie kasowalnym, programowalnym chipie ROM (EEPROM).

25. Odpowiedź: C

Wyjaśnienie: 172.31.1.1 to jedyny podany adres, który jest prywatny. Znajduje się w zakresie adresów prywatnych klasy B: 172.16.0.0-172.31.255.255.
Błędne odpowiedzi: 11.58.254.169 nie jest prywatny, ponieważ należy do sieci klasy A 11. Prywatny zakres klasy A znajduje się w sieci 10.0.0.0. 169.255.10.41 też nie jest prywatny. APIPA firmy Microsoft korzysta jednak z sieci 169.254.0.0, która jest prywatna. 192.169.0.1 jest publiczny ze względu na drugi oktet: 169. Klasa Prywatny zakres C to 192.168.0.0-192.168.255.255.

26. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Adres sprzężenia zwrotnego IPv6 używany do testowania to ::1. Określa to, czy protokół IPv6 działa poprawnie na karcie sieciowej, ale nie generuje ruchu sieciowego. Istnieje na każdym komputerze, na którym działa protokół IPv6.
Błędne odpowiedzi: 127.0.0.1 to adres pętli zwrotnej IPv4. 192.168.0.0 to po prostu numer prywatnej sieci IP. FE80::/10 to prefiks łącza lokalnego - zakres automatycznie przypisywanych adresów w IPv6.

27. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Jedynym poprawnym stwierdzeniem dotyczącym protokołu IPv6 jest to, że używa on adresów 128-bitowych. Natomiast protokół IPv4 używa adresów 32-bitowych.
Błędne odpowiedzi: IPv6 i IPv4 mogą współistnieć z komputerem bez żadnych problemów. Protokół IPv6 niekoniecznie jest obsługiwany przez wszystkie routery. Niektóre routery nadal obsługują tylko protokół IPv4. IPv6 to logiczna koncepcja. Fizyczny kabel, który łączy się z komputerem, nie ma wpływu na używaną wersję protokołu IP.

28. Odpowiedź: B

Objaśnienie: To jest przykład rekordu A (rekordu adresu). Rekord A zawiera w pełni kwalifikowaną nazwę domeny (FQDN) hosta i adres IPv4 tego samego hosta. W tym przypadku są to odpowiednio server1.example.com i 10.0.0.1. Na normalnym serwerze DNS ten rekord zawierałby również literę A we wpisie, informując, że jest to rekord adresu, który jest tłumaczony z nazwy na adres IPv4.
Błędne odpowiedzi: Rekord MX oznacza rekord wymiany poczty, który dotyczy serwerów pocztowych. Rekord AAAA to rekord nazwa-adres IPv6. Rekord TXT ma charakter informacyjny (tekst podstawowy).

29. Odpowiedź: A

Wyjaśnienie: Technologia drukarki uderzeniowej jest tym, czego potrzebujesz. Taka drukarka uderza głowicą w taśmę, a co za tym idzie w papier. Fizyczne uderzenie powoduje, że podkład węglowy nakłada tekst na następną warstwę papieru. Formularze wieloczęściowe, takie jak te, są powszechnie używane do paragonów.
Błędne odpowiedzi: Drukarki laserowe mogą drukować na specjalnych formularzach wielowarstwowych, ale nie na tych z podkładem węglowym. Drukarki atramentowe i termiczne nie są zwykle używane w przypadku formularzy wielowarstwowych.

30. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Nie można zainstalować sterowników w systemie BIOS/UEFI. Sterowniki to oprogramowanie, które umożliwia komunikację systemu operacyjnego ze sprzętem; można je skonfigurować w Menedżerze urządzeń w systemie Windows.
Błędne odpowiedzi: Resztę odpowiedzi można skonfigurować w BIOS/UEFI. Sekwencja rozruchu (znana również jako priorytet rozruchu lub kolejność rozruchu) umożliwia wybranie urządzenia, które zostanie uruchomione jako pierwsze. (Dysk z systemem operacyjnym jest najbezpieczniejszy.) Progi temperatury pozwalają ustawić alerty i ewentualnie zamknąć system, jeśli procesor jest zbyt gorący. Przetaktowywanie występuje, gdy napięcie procesora jest podnoszone, a prędkość jest zwiększana. Podkręcanie nie jest zalecane, ale jeśli je konfigurujesz, powinieneś ustawić progi temperatury. Wykrywanie włamań można włączyć i rejestrować, gdy ktoś otworzy obudowę komputera.

31. Odpowiedzi: A i E

Objaśnienie: POP3 to protokół używany przez klientów poczty e-mail do odbierania wiadomości e-mail. Wykorzystuje port 110 (uważany za niezabezpieczony) lub port 995 (domyślny bezpieczny port).
Nieprawidłowe odpowiedzi: SMTP jest używany przez klientów poczty e-mail do wysyłania wiadomości e-mail. Używa portu 25 i bezpieczniejszego portu 587.

32. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Aby połączyć jeden komputer z drugim bezpośrednio za pomocą kart sieciowych, użyj kabla z przeplotem. (Kategoria, na przykład 5e lub 6, nie ma znaczenia.) Kabel z przeplotem jest przeznaczony do łączenia podobnych urządzeń. Jest okablowany jako T568B na jednym końcu i T568A na drugim. Standardy te zostały ratyfikowane przez Stowarzyszenie Przemysłu Telekomunikacyjnego/Electronic Industries Alliance (TIA/EIA).
Nieprawidłowe odpowiedzi: Zwykły (i bardziej powszechny) kabel połączeniowy Cat 6 jest nazywany kablem prostym. Służy do łączenia w przeciwieństwie do urządzeń, takich jak komputer, do przełącznika. Zwykle jest okablowany standardem 568B na każdym końcu. Kabel równoległy może służyć do podłączenia starszej drukarki do komputera lub zewnętrznego dysku twardego do karty SCSI. Kabel zwijany to rzadziej używane określenie kabla używanego przez administratorów do łączenia portu szeregowego komputera PC z portem konsoli routera. Jego właściwa nazwa to kabel null-modem, ale może być również określana jako kabel rollover lub kabel konsolowy.

33. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Instalacje sieciowe wymagają skonfigurowania karty sieciowej dla Preboot Execution Environment (PXE). Dzięki temu karta sieciowa może uruchomić się z sieci, zlokalizować serwer instalacji sieciowej i zażądać rozpoczęcia instalacji. Tę konfigurację można przeprowadzić w systemie BIOS/UEFI komputera (jeśli karta sieciowa jest zintegrowana z płytą główną), w specjalnym programie w systemie Windows lub w programie, który uruchamia się z dysku lub innego nośnika wymiennego (jeśli karta sieciowa jest karta adaptera).
Niepoprawne odpowiedzi: Peripheral Component Interconnect Express (PCIe) to magistrala rozszerzeń obsługująca karty graficzne, karty sieciowe, karty dźwiękowe itd. PCL, co oznacza Printer Command Language, zostało opracowane przez firmę HP, aby komputer mógł prawidłowo komunikować się z drukarkami termicznymi lub uderzeniowymi. PnP, czyli plug and play, to technologia systemu Windows, która umożliwia automatyczne lokalizowanie i instalowanie urządzeń.

34. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Procesor jest najmniej prawdopodobnym komponentem do wymiany. W takim przypadku prawdopodobnie będziesz musiał wymienić również inny sprzęt. Jednak podobnie jak w przypadku komputerów PC, procesor rzadko powinien zawodzić.
Błędne odpowiedzi: Możesz uaktualnić, wymienić lub dodać więcej pamięci RAM. Karty M.2 to karty wewnętrzne, które można dodawać lub aktualizować w celu obsługi lepszego wideo lub WLAN i Bluetooth. Klawiatury laptopów padają ofiarą rozlanej kawy, nadużywania i innych uszkodzeń w miarę upływu czasu i czasami wymagają wymiany.

35. Odpowiedzi: C i D

Objaśnienie: 1000 Mb/s to 1000 megabitów na sekundę, co można również zapisać jako 1 000 000 000 bitów na sekundę lub 1 gigabit.
Błędne odpowiedzi: Transfer danych jest mierzony w bitach na sekundę (bps), a nie bitach na minutę. W konsekwencji 1000 bitów na sekundę byłoby bardzo wolne. W szczytowym okresie korzystały z nich modemy dial-up transfer 56 000 bitów na sekundę, co jest uważane za najwolniejszy dostęp do Internetu, jaki można znaleźć w Stanach Zjednoczonych.

36. Odpowiedź: B

Wyjaśnienie: Jednomodowy kabel światłowodowy może przesyłać dane na odległość do setek kilometrów, czyli dalej niż jakakolwiek inna odpowiedź.
Błędne odpowiedzi: Wielomodowy kabel światłowodowy może przesyłać dane na odległość około 600 metrów. STP to rodzaj skrętki; cała skrętka jest ograniczona do 100 metrów lub 328 stóp. Kabel koncentryczny jest ograniczony do 200 lub 500 metrów, w zależności od typu.

37. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Należy zainstalować dodatkową kartę USB. Zapewni to więcej portów niż komputer, który już ma do użytku z urządzeniami peryferyjnymi. Inną opcją - i bardziej powszechną opcją - byłby zakup koncentratora USB.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Modemy, karty sieciowe i karty tunerów telewizyjnych mają swoje własne cele i nie pozwalają na dodatkowe urządzenia peryferyjne.

38. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Typowa prędkość magnetycznego dysku twardego (HDD) wynosi 7200 obrotów na minutę (RPM). Inne popularne prędkości to 5400 obr./min, 10 000 obr./min i 15 000 obr./min. Należy pamiętać, że dysk półprzewodnikowy (SSD) nie ma dysku magnetycznego i dlatego nie ma podanej wartości prędkości obrotowej ani wartości opóźnienia.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Popularna szybkość transmisji danych w sieci wynosi 1000 Mb/s. Dyski SATA zwykle mają DTR 6 Gb/s (600 MB/s). Należy pamiętać, że 3,1 GHz to typowa częstotliwość procesora, a 32 GB to ilość pamięci RAM zainstalowanej w komputerze lub rozmiar dysku flash USB.

39. Odpowiedź: A

Wyjaśnienie: Przełącznik łączy urządzenia w tej samej sieci, aby mogły się komunikować, podczas gdy router łączy jedną lub więcej sieci.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Wszystkie pozostałe odpowiedzi są nieprawidłowe. Pamiętaj, że przełącznik jest odpowiedzialny za łączenie urządzeń w sieci LAN, ale router jest odpowiedzialny za łączenie sieci LAN z inną siecią LAN, Internetem lub obydwoma. Wielofunkcyjne urządzenia sieciowe wprowadzają zamieszanie; łączą w sobie funkcjonalność a przełącznikiem, routerem, bezprzewodowym punktem dostępowym i zaporą sieciową. Fizycznie czteroportowa sekcja takiego urządzenia to część przełącznika, a pojedynczy port prowadzący do Internetu to część routera.

40. Odpowiedź: D



Objaśnienie: W dużej korporacji (lub środowisku korporacyjnym) najlepszymi nośnikami do tworzenia kopii zapasowych są kopie zapasowe na taśmach, takie jak Linear Tape-Open (LTO) lub Digital Linear Tape (DLT). Taśmy te mogą zawierać wiele danych, zanim się zapełnią. Na przykład kaseta danych LTO 5 może zawierać 5 TB danych. Ponadto taśmy LTO są znacznie trwalsze niż dyski flash USB.
Niepoprawne odpowiedzi: Taśmy LTO i DLT mają dużą pojemność, co pozwala na tworzenie ogromnych ilości kopii zapasowych w porównaniu z płytami DVD i dwuwarstwowymi płytami DVD (4,7-17 GB) oraz dyskami flash USB (zwykle od 32 do 512 GB w chwili pisania tej książki) . Dyski flash USB nie są znane z długowieczności; kopia zapasowa na taśmie jest trwalsza. Chociaż RAID 5 może zawierać dużo danych, jest to kosztowna propozycja rozwiązania do tworzenia kopii zapasowych. Zasadniczo kopie zapasowe są tworzone na taśmach, a nie na dyskach.

41. Odpowiedzi: A i D Objaśnienie: Organizacja najprawdopodobniej użyje sieci lokalnej (LAN) dla każdego biura i sieci metropolitalnej (MAN) do połączenia trzech sieci. Sieci LAN spełniają wymagania wymagania dotyczące komunikacji wewnętrznej każdego biura. Większość sieci LAN działa z szybkością 1 Gb/s lub większą. MAN spełnia wymagania dotyczące połączenia między urzędami w obrębie miasta. MAN to właściwy wybór, ponieważ może wykorzystać moc kabli światłowodowych i innych technologii, które już istnieją w granicach miasta i mogą zapewnić przepustowość 1 Gb/s lub większą.
Błędne odpowiedzi: Sieć osobista (PAN) to grupa urządzeń Bluetooth, które komunikują się ze sobą. Sieć rozległa (WAN) łączy wiele sieci LAN, ale zwykle na większe odległości — często między miastami. Ponadto sieć WAN zazwyczaj nie zapewnia tak dużej przepustowości danych jak sieć MAN. Sieć pamięci masowej (SAN) to grupa macierzy pamięci masowej, urządzeń pamięci masowej podłączonej do sieci (NAS) i tak dalej. Może się zdarzyć, że biura będą z niego korzystać, ale samo posiadanie sieci SAN nie spełni wymagań dotyczących przepustowości; ponadto SAN może znajdować się w sieci LAN, przejść do MAN lub wyjść poza sieć WAN, więc rozważanie scenariusza jest nieco niejasne. Bezprzewodowa sieć lokalna (WLAN) również może zostać włączona, ale w chwili pisania tej książki (2022) trudno byłoby spełnić wymagania dotyczące przepustowości 1 Gb/s dla wszystkich komputerów. 42. Odpowiedź: D Wyjaśnienie: VMware to przykład oprogramowania do wirtualizacji. W rzeczywistości VMware to firma, która produkuje wiele programów, w tym oprogramowanie do wirtualizacji, takie jak VMware Workstation (hipernadzorca typu 1) i VMware ESXi (hipernadzorca typu 2).
Błędne odpowiedzi: VDI oznacza infrastrukturę wirtualnych pulpitów. Jest to technologia, dzięki której komputery stacjonarne z systemem operacyjnym mogą być dostarczane do komputerów PC, laptopów i cienkich klientów przez sieć. VMware zdarza się również tworzyć oprogramowanie VDI. Infrastruktura jako usługa (IaaS) to rodzaj modelu chmury, który umożliwia firmie korzystanie z chmury do hostowania infrastruktury sieciowej, routingu i hostingu maszyn wirtualnych (co obejmuje różne rodzaje oprogramowania do wirtualizacji). W przypadku wykorzystania mierzonego dostawca monitoruje świadczone usługi, aby mógł prawidłowo wystawić klientowi rachunek i upewnić się, że korzystanie z usług przez klienta jest obsługiwane w najbardziej efektywny sposób. 43. Odpowiedź: D Wyjaśnienie: Smartfony zazwyczaj używają kart Secure Digital (SD), zwłaszcza kart microSD.
Błędne odpowiedzi: SSD oznacza dysk półprzewodnikowy. Technologia ta jest realizowana w postaci dysków flash lub kart adapterów z pamięcią DDR i baterią. Dyski NVMe to wysokowydajne dyski stosowane w komputerach stacjonarnych i laptopach. Dyski flash USB nie mieszczą się w typowym smartfonie i dlatego są zdegradowane do zawieszania się na breloczkach do kluczy i działania jako mobilne nośniki danych. 44. Odpowiedź: C Objaśnienie: Płyta główna komputera stacjonarnego będzie musiała mieć co najmniej cztery gniazda pamięci RAM, które mogą działać w konfiguracji czterokanałowej — co oznacza, że ??wszystkie cztery moduły pamięci mogą współpracować, tworząc 256-bitową magistralę pamięci.
Niepoprawne odpowiedzi: Double Data Rate (DDR) to technologia używana obecnie przez większość modułów pamięci (na przykład DDR4 lub DDR5). Technologia małych, podwójnych modułów pamięci w linii (SODIMM) jest stosowana w laptopach, a nie w komputerach stacjonarnych. Kod korekcji błędów (ECC), który służy do wykrywania i korygowania błędów w pamięci, jest bardziej powszechny w serwerach niż w komputerach stacjonarnych. 45. Odpowiedź: A

Objaśnienie: W takim przypadku najprawdopodobniej należy wymienić kasetę z tonerem. Wyblakłe linie zwykle oznaczają, że coś jest nie tak z kasetą z tonerem (lub, jeśli jest oddzielna, z bębnem przenoszącym). Wymień również kasetę z tonerem, jeśli wydruk jest wyblakły, smugi, smugi lub plamki. Poznaj główne etapy procesu obrazowania drukarki laserowej: przetwarzanie, ładowanie, naświetlanie, wywoływanie, przenoszenie, utrwalanie i czyszczenie. Na przykład na etapie ładowania bęben jest kondycjonowany/ładowany przez główny drut koronowy (ładuje go ujemnie) i jest przygotowywany do pisania. Na etapie przenoszenia papier jest ładowany dodatnio przez drut koronowy, przygotowując go do przyjęcia tonera z bębna. Na etapie utrwalania toner jest stapiany z papierem za pomocą ciepła i ciśnienia. Na etapie czyszczenia (ostatni krok) pojemnik, rolki i inne elementy są czyszczone i przygotowywane do następnego zadania drukowania.
Nieprawidłowe odpowiedzi: W przypadku problemu z oprogramowaniem układowym prawdopodobnie występowałyby poważniejsze błędy w drukowaniu lub w ogóle nie można by drukować. "Wymień drut koronowy" jest nieco niejasne. Który drut koronowy - przewód ładujący czy przewód przenoszący? Tak czy inaczej, bardziej prawdopodobne jest, że po prostu wymienisz kasetę z tonerem lub bęben transferowy i nie wymieniasz żadnych "przewodów". W dzisiejszym nowoczesnym miejscu pracy zwykle nie uzupełnia się żadnego rodzaju wkładu; jednak błędną odpowiedzią jest "kaseta z atramentem", co oznacza drukarkę atramentową, podczas gdy drukarka w scenariuszu to drukarka laserowa.

46. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Podczas testowania głównego 24-stykowego złącza zasilania ATX, które prowadzi od zasilacza do płyty głównej, użyj testera zasilaczy (PSU) lub multimetru. Multimetr może sprawdzić napięcie każdego przewodu z osobna, a tester zasilacza może przetestować je wszystkie za jednym razem.
Błędne odpowiedzi: Śrubokręt Torx służy do otwierania komputerów i laptopów, które mają specjalne śruby Torx; T-10 to popularny rozmiar. Tester gniazda służy do testowania gniazdka prądu zmiennego, a do tego można również użyć multimetrów. Zestaw tonowo-sondowy służy do sprawdzania ciągłości połączeń telefonicznych i sieciowych. Jednak może testować tylko jedną parę przewodów w kablu. Aby uzyskać lepsze wyniki podczas testowania kabli sieciowych, użyj odpowiedniego zestawu do testowania kabli sieciowych. Narzędzia do testowania są kluczowym składnikiem zestawu narzędzi technika komputerowego.

47. Odpowiedź: E

Objaśnienie: Upewnij się, że host wirtualizacji ma wiele rdzeni. Dobrą praktyczną zasadą jest użycie dwóch rdzeni na maszynę wirtualną z systemem Linux, ale będzie się to różnić w zależności od scenariusza. Na przykład, jeśli zamierzasz uruchomić trzy maszyny wirtualne z systemem Linux, potrzebujesz sześciu rdzeni dla tych maszyn wirtualnych. Nie zapominaj, że będziesz potrzebować co najmniej kilku rdzeni dla systemu operacyjnego hostującego. Oznacza to, że host powinien mieć wielordzeniowy procesor z co najmniej ośmioma rdzeniami. Pamiętaj, że ważne jest również, aby mieć wystarczającą ilość pamięci RAM dla każdej maszyny wirtualnej. W przypadku systemu Linux wymagane jest co najmniej 1 do 2 GB pamięci RAM.
Niepoprawne odpowiedzi: Zintegrowany procesor graficzny prawdopodobnie nie jest tutaj potrzebny, ponieważ używasz maszyn wirtualnych (a jako serwery Linux najprawdopodobniej będą one działać tylko z wiersza poleceń). Chłodzenie cieczą i podkręcanie są w porządku w przypadku komputerów do gier i innych wydajnych systemów dla entuzjastów, ale nie są powszechnie stosowane w przypadku hostów wirtualizacji w organizacji. x86 odnosi się do 32-bitowej architektury procesora, która może uzyskać dostęp tylko do 4 GB pamięci RAM. To stara technologia, której chcesz uniknąć; zamiast tego użyj systemu z nowszym procesorem x64 (x86-64).

48. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Za pomocą multimetru sprawdź, czy stelaże serwerów są prawidłowo uziemione. Należy sprawdzić rezystancję przewodu uziemiającego, który łączy szafę serwerową ze źródłem uziemienia. W tym celu ustaw multimetr na impedancję (?). Ultimetr zwykle może zweryfikować napięcie, natężenie prądu i impedancję (i prawdopodobnie więcej).

Uwaga: pamiętaj, że w niektórych gminach prace muszą wykonać licencjonowani elektrycy i być obecni podczas kontroli.

Błędne odpowiedzi: Tester okablowania (lub certyfikator okablowania) służy do sprawdzania ciągłości poszczególnych żył skrętki. Generator tonów służy do wyszukiwania pojedynczego kabla w grupie lub wiązce kabli. Wtyczka pętli zwrotnej to urządzenie służące do testowania łączności sieciowej komputera PC lub portu RJ45 przełącznika. Woltomierz mierzy tylko napięcie, a nie rezystancję. SCADA, czyli kontrola nadzorcza i akwizycja danych, to system sterowania, który oferuje zarządzanie maszynami i procesami na wysokim poziomie.

49. Odpowiedź: A

Wyjaśnienie: Tablet nie ma touchpada; zamiast tego używasz palców lub rysika do dotykania ekranu (nazywanego ekranem dotykowym).
Błędne odpowiedzi: Tablet ma wyświetlacz i bezprzewodową kartę sieciową. Posiada również klawiaturę ekranową. Pytanie nie określa klawiatury fizycznej ani wirtualnej. Przygotuj się na takie kaprysy na egzaminie A+.

50. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Podczas rozwiązywania problemów z systemem komputerowym zawsze szukaj najpierw najbardziej prawdopodobnych i najprostszych rozwiązań. Prawdopodobny jest fakt, że użytkownik mógł nie włączyć monitora, kiedy po raz pierwszy wszedł.
Niepoprawne odpowiedzi: Jeśli monitor jest włączony, możesz przejść w dół listy rozwiązywania problemów. Następnie możesz sprawdzić, czy komputer jest włączony, czy komputer i monitor są podłączone do gniazdka sieciowego oraz czy monitor jest podłączony do komputera. Ponowna instalacja sterownika wideo znajduje się znacznie dalej na liście.

51. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Istnieje prawdopodobieństwo, że komputer ma wadliwą pamięć lub moduł pamięci, który należy prawidłowo zainstalować. Migający kursor na ekranie informuje, że system nie publikuje poprawnie. Liczby naliczane w górę to system sprawdzający pamięć RAM. Jeśli system emituje sygnał dźwiękowy i zawiesza się podczas tego odliczania, oznacza to problem z pamięcią RAM. (Pamiętaj, że w zależności od systemu i konfiguracji BIOS/UEFI, możesz nie widzieć odliczania POST w górę.) Może to być również niezgodne z płytą główną.
Niepoprawne odpowiedzi: Uszkodzony MBR wyświetli komunikat "brak systemu operacyjnego" lub "MBR jest uszkodzony". Jednak większość dzisiejszych systemów jest oparta na GPT, a nie na MBR, więc tego typu problemy z sektorem rozruchowym nie są często spotykane. Jeśli system operacyjny jest uszkodzony, pojawi się odpowiedni komunikat. Jeśli komputer próbuje uruchomić się z sieci, zobaczysz szary tekst i obracającą się rurkę, gdy urządzenie próbuje znaleźć serwer DHCP.

52. Odpowiedź:

Objaśnienie: Jeśli otrzymasz adres zaczynający się od 169.254, oznacza to, że komputer sam przypisał ten adres. Jest znany jako adres APIPA (Automatic Private IP Addressing), który jest rodzajem adresu łącza lokalnego. Zwykle serwery DHCP nie używają tego numeru sieciowego. Użycie poleceń ipconfig /release i ipconfig /renew może rozwiązać problem, jeśli serwer DHCP jest rzeczywiście dostępny.
Błędne odpowiedzi: Serwer POP3 jest przeznaczony dla poczty przychodzącej. Serwer DNS służy do tłumaczenia nazw domen na adresy IP. AAA oznacza uwierzytelnianie, autoryzację i rozliczanie. Przykładem serwera AAA może być serwer RADIUS używany do uwierzytelniania bezprzewodowego.

53. Odpowiedź: D

Wyjaśnienie: Wyblakły wydruk, niewyraźne obrazy lub niewyraźne znaki mogą oznaczać, że bęben ma jakieś niedoskonałości lub jest brudny, zwłaszcza jeśli obraz pojawia się ponownie w równych odstępach czasu. Wymień kasetę z tonerem (lub, rzadziej, sam bęben). Inną możliwością jest to, że zespół utrwalacza został uszkodzony i potrzebuje do wymiany.
Niepoprawne odpowiedzi: Puste strony mogą wskazywać na problem z przenoszącym drutem koronowym lub głównym drutem koronowym; jeśli to jest problem, wymień kasetę z tonerem. Zablokowane strony, zacięcia lub problemy z podawaniem papieru mogą być spowodowane przez rolki pobierające. Jeśli występują problemy z zespołem utrwalacza, może to oznaczać, że toner nie utrwala się na papierze lub papier opuszczający drukarkę może być zbyt gorący.

54. Odpowiedzi: A, B i D

Objaśnienie: Zawsze upewnij się, że przewód zasilający głośnika (jeśli występuje) jest podłączony do gniazdka sieciowego i że głośniki są włączone (jeśli mają przycisk zasilania). Gdy karta dźwiękowa jest instalowana po raz pierwszy, system Windows powinien ją rozpoznać i zainstalować sterownik za pomocą funkcji plug and play lub poprosić o nośnik ze sterownikami. Aby uzyskać najlepsze wyniki, użyj sterownika producenta, z których najnowsze można znaleźć na jego stronie internetowej. Upewnij się, że podłączasz głośniki do właściwego gniazda 1/8 cala. Głośnik na zewnątrz to ten z koncentrycznymi okręgami i strzałką wskazującą. Lub możesz mieć dźwięk przestrzenny 5.1 (lub 7.1); w takim przypadku użyjesz standardowego gniazda przedniego głośnika, które często jest zielonym gniazdem.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Podłączenie karty dźwiękowej do niewłaściwego gniazda jest dość trudne. Na przykład, jeśli masz kartę dźwiękową PCI Express (PCIe) x1 (wspólny standard), możesz podłączyć tę kartę dźwiękową do dowolnego dostępnego gniazda PCIe na płycie głównej, a zostanie ona rozpoznana. (Mówiąc mądrze: jeśli kiedykolwiek wyjmiesz kartę dźwiękową podczas aktualizacji innych komponentów, upewnij się, że włożyłeś ją z powrotem do tego samego gniazda.) Karty PCIe nie pasują do starszego gniazda PCI, chociaż rzadko będziesz używać tego typu gniazda w każdym razie.

55. Odpowiedź: D

Wyjaśnienie: Przycisk sprzętu bezprzewodowego jest wyłączony. Zawsze sprawdzaj, czy Wi-Fi jest włączone. Często dzieje się tak za pomocą klawisza, który współdzieli jeden z klawiszy funkcyjnych laptopa. Aby ją włączyć, naciśnij jednocześnie klawisz Fn i odpowiedni klawisz funkcyjny (taki jak F12). Jeśli Wi-Fi jest już włączone, upewnij się, że karta sieci bezprzewodowej jest włączona w systemie Windows. Sprawdź także, czy laptop znajduje się w zasięgu punktu dostępu bezprzewodowego.
Błędne odpowiedzi: Sterowniki i firmware nie powinny stanowić problemu, ponieważ wczoraj laptop mógł się połączyć. Jednak nigdy nie wiadomo, co mogło się stać, więc sprawdź je później w procesie rozwiązywania problemów.

56. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Zadaniem serwera DNS jest rozpoznawanie (konwertowanie) nazw hostów i nazw domen na adresy IP. Komputery zwykle komunikują się za pośrednictwem adresów IP, ale ludziom łatwiej jest wpisywać nazwy. Jeśli witryna example.com nie działa, w ogóle nie można pingować odpowiedniego adresu IP.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Jeśli serwer DHCP nie działa, Twoja stacja robocza prawdopodobnie nie będzie miała adresu IP w sieci i nie wyśle polecenia ping na odpowiedni adres IP. AD DS to skrót od Active Directory Domain Services, który jest kontrolerem domeny i nie ma wiele wspólnego z tym scenariuszem, z wyjątkiem tego, że w wielu mniejszych firmach kontroler domeny i serwer DNS to jedno i to samo.

57. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Musisz mieć poprawne oprogramowanie układowe, aby rozpoznać najnowsze procesory. Flash BIOS/UEFI może rozwiązać wiele problemów związanych z niezidentyfikowanym sprzętem.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Jeśli procesor nie jest prawidłowo osadzony lub masz niewłaściwy procesor, system po prostu się nie uruchomi. Windows w ogóle nie wpływa na POST.W niektórych przypadkach możesz kupić płytę główną, która mówi, że może obsługiwać określony nowy procesor. Jednak może nie być jeszcze oprogramowania układowego, które faktycznie działałoby z tym procesorem.

58. Odpowiedź: B

Objaśnienie: ipconfig /all pokazuje wiele informacji, w tym adres MAC, a także serwer DNS, informacje o DHCP i inne.
Błędne odpowiedzi: Zwykły stary ipconfig pokazuje tylko adres IP, maskę podsieci i adres bramy. ping sprawdza, czy inne komputery działają w sieci. ipconfig/release służy do rozwiązywania problemów z adresami IP uzyskanymi przez DHCP i jest często używany w połączeniu z ipconfig/renew.

59. Odpowiedź: D

Wyjaśnienie: Najpierw spróbuj wydrukować wewnętrzną stronę testową (to znaczy z poziomu wyświetlacza ekranowego drukarki). Jeśli to nie zadziała, musisz rozpocząć rozwiązywanie problemów z drukarką. Być może kaseta z tonerem jest pusta lub drut koronowy działa nieprawidłowo.

Uwaga: menu ekranowe drukarki (OSD) jest również nazywane panelem sterowania operatora (OCP).

Nieprawidłowe odpowiedzi: Jeśli strona testowa zostanie wydrukowana prawidłowo, możesz sprawdzić sterowniki drukarki i inne ustawienia na komputerze, który korzysta z drukarki. Ponowne uruchomienie bufora nie powinno pomóc w tej sytuacji. Jeśli bufor zatrzymał się, z drukarki nie powinien wychodzić papier. Podobnie nie należy wymieniać kabla drukarki.

60. Odpowiedzi: A i B

Wyjaśnienie: Najłatwiejszym i (prawdopodobnie) najtańszym sposobem jest przeniesienie WAP. Piwnice są zwykle najgorszym miejscem na punkty dostępowe ze względu na betonowe fundamenty i ściany, zakłócenia elektryczne i tak dalej. Wiele bezprzewodowych punktów dostępowych WAP ma możliwość zmiany poziomu sygnału. Zazwyczaj urządzenie będzie miało opcje niskie, średnie i wysokie. Zwiększenie mocy sygnału bezprzewodowego może również rozwiązać problem. Zewnętrzne wzmacniacze sygnału również mogą działać, ale często koszt wzmacniacza sygnału jest taki sam, jak koszt zakupu nowszego, mocniejszego WAP.
Błędne odpowiedzi: Niestety, nowe sterowniki i firmware zazwyczaj nie pomagają. Możliwe, że nowy sterownik lepiej wykorzysta sprzętową kartę sieci bezprzewodowej, ale niekoniecznie zapewni lepsze połączenie. W każdym razie jest to dobry pomysł, ale nie jest to jedna z najlepszych odpowiedzi na liście.

61. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Najbardziej prawdopodobnym problemem jest awaria usługi DHCP. Lokalne adresy IP, takie jak APIPA na 169.254.0.0, zwykle pojawiają się, gdy komputer kliencki nie może zlokalizować serwera DHCP. Może się tak zdarzyć z kilku powodów: brak łączności sieciowej, nieprawidłowa konfiguracja klienta, awaria serwera DHCP i tak dalej. Najlepszym sposobem rozwiązania tej sytuacji byłoby rozpoczęcie od klienta i sprawdzenie jego kabla sieciowego (lub połączenia bezprzewodowego), a następnie jego konfiguracji TCP/IP. Możesz także spróbować skonfigurować statyczny adres IP na kliencie, aby sprawdzić, czy umożliwia on klientowi komunikację przez sieć. Jeśli te rzeczy nie rozwiążą problemu lub nie dadzą żadnych wskazówek, możesz spojrzeć na przełącznik sieciowy, serwer DHCP i tak dalej.
Nieprawidłowe odpowiedzi: rozpoznawanie DNS ma związek z translacją między nazwami hostów a adresami IP. Żadne nazwy hostów nie są częścią tego scenariusza; rozwiązujesz problemy na poziomie IP. Zduplikowane adresy IP występują, gdy dwa komputery są statycznie skonfigurowane z tym samym adresem IP; są rzadkie (jeśli nie rzadkie) w środowiskach DHCP lub gdy w grę wchodzi APIPA. Protokół rozpoznawania adresów (ARP) jest odpowiedzialny za konwersję adresów IP na adresy MAC. Pamięć podręczna ARP jest tworzona na podstawie bieżącego adresu IP oraz adresów IP i MAC innych komputerów. Wyczyszczenie pamięci podręcznej nie rozwiąże problemu, ale też nie pogorszy sytuacji. Można jednak rozważyć wyczyszczenie pamięci podręcznej ARP po rozwiązaniu problemu; możesz także ponownie uruchomić komputer.

62. Odpowiedź: C

Wyjaśnienie: Najprostsze rozwiązanie jest często najczęstsze. Sprawdź kable i sprawdź, czy zasilanie urządzeń i komputerów jest włączone.
Niepoprawne odpowiedzi: Po sprawdzeniu kabli i zasilania możesz sprawdzić sterownik (na przykład w Menedżerze urządzeń w systemie Windows) i sprawdzić ustawienia zapory. To, czy dysk twardy (HDD) jest pofragmentowany, nie powinno mieć wpływu na połączenie internetowe.

63. Odpowiedzi: A i C

Objaśnienie: Często zdarza się, że pamięć RAM lub karta graficzna nie jest osadzona. Są to najczęstsi winowajcy kodów dźwiękowych podczas POST′a.
Błędne odpowiedzi: Jeśli procesor nie jest prawidłowo zainstalowany, możesz w ogóle nie otrzymywać żadnych kodów dźwiękowych. Funkcjonalność dysku ma niewielki wpływ na test POST, chyba że nie ma on rozruchowego systemu operacyjnego.

64. Odpowiedź: B

Wyjaśnienie: Wloty powietrza PC są prawdopodobnie zatkane pyłem cementowym. Zapobiegnie to przedostawaniu się świeżego, chłodnego powietrza do komputera i spowoduje przegrzanie procesora. To wyjaśniałoby, dlaczego system nie uruchamia się ponownie natychmiast, a procesor potrzebuje trochę czasu, aby się ochłodzić. Powinieneś zainstalować filtr przed wlotem powietrza do komputera i poinstruować klienta, aby często czyścił filtr. Podczas pracy przy komputerze należy wyczyścić wnętrze systemu i odkurzyć wylot zasilacza (oczywiście bez otwierania zasilacza).
Nieprawidłowe odpowiedzi: Jeśli komputer był zainfekowany wirusem, może to spowodować jego zablokowanie lub wyłączenie, ale można od razu ponownie uruchomić komputer. Ponadto prawdopodobnie istniałyby inne wskaźniki wirusa. Radiator procesora może być problemem i może powodować takie same wyniki, ale ten scenariusz jest mniej prawdopodobny. Firmy często kupują komputery od popularnych producentów, takich jak Dell czy HP; ci producenci komputerów spędzają dużo czasu na projektowaniu kombinacji radiatora i wentylatora, aby współpracowały z procesorem. Gdyby zasilacz był za niski, powodowałby sporadyczne wyłączenia, ale nie blokowanie. Nic w tym scenariuszu nie skłoniłoby cię do przekonania, że komputer wykorzystuje wystarczająco mocne komponenty, aby zasilacz był niedoceniany.

65. Odpowiedź: C

Wyjaśnienie: Użyj złącza USB. Jest to zdecydowanie najłatwiejsza metoda. System Windows wykryje połączenie USB i spróbuje automatycznie zainstalować sterownik drukarki (chociaż nadal należy zainstalować najnowszy odpowiedni sterownik ze strony internetowej producenta drukarki).
Błędne odpowiedzi: Tak, drukarka posiada również złącze Ethernet (czyli połączenie sieciowe), ale korzystanie z niego będzie wymagało podłączenia do sieci. A co jeśli nie ma sieci? A nawet jeśli tak, drukarka musiałaby być skonfigurowana do pracy w sieci, a następnie laptop musiałby łączyć się z drukarką przez sieć. Jeśli laptop jest jedynym systemem, który będzie korzystał z drukarki, połączenie przez USB jest znacznie łatwiejsze niż połączenie przez Ethernet. Thunderbolt często wykorzystuje Mini DisplayPort do transmisji danych lub wideo, zwłaszcza (ale nie wyłącznie) na komputerach Apple. Chociaż Thunderbolt może być używany do drukowania, scenariusz nie mówi, że laptop ma port Thunderbolt.

66. Odpowiedź:

Wyjaśnienie: Nadmierne ciepło jest najbardziej prawdopodobną przyczyną problemu. Może to być niefortunny skutek bliskości piekarników i innych urządzeń. Komputery w takich środowiskach są często podatne na gromadzenie się brudu wewnątrz wentylatorów procesora i innych urządzeń wewnątrz obudowy.
Niepoprawne odpowiedzi: Wadliwa pamięć RAM nie spowodowałaby awarii dysków ani wyjęcia z gniazda kart rozszerzeń. Karty prawdopodobnie poruszały się z powodu rozszerzalności cieplnej i kurczenia się. Najprawdopodobniej znajdziesz w tym środowisku gniazdka 240 V, ale komputer nie powinien ich używać; w Stanach Zjednoczonych komputer należy podłączyć do gniazdka o napięciu 120 V. Komputer należy przełączyć na 240 V tylko wtedy, gdy jest przewożony do innego kraju - na przykład do kraju w Europie. Zdarzenia związane ze zbyt niskim napięciem (przerwy w dostawie prądu) mogą powodować awarie zasilacza, a może nawet dysku, ale nie powodują wyjęcia karty adaptera.

67. Odpowiedź : A

Wyjaśnienie: Rozszerzalność i kurczenie termiczne mają miejsce, gdy wilgotność zmienia się szybko. Może to prowadzić do tego, co niektórzy technicy odnoszą się do "pełzania chipów" lub "pełzania kart".
Nieprawidłowe odpowiedzi: Chociaż mogło dojść do pełzania wiórów, bezpośrednią przyczyną problemu była najprawdopodobniej rozszerzalność/kurczliwość termiczna. Błędy testu POST nie byłyby przyczyną błędu, ale w niektórych przypadkach mogą dostarczyć informacji diagnostycznych prowadzących do przyczyny. Sublimacja termiczna odnosi się do określonego rodzaju procesu drukowania i nie stanowi problemu. Będąc w komputerze, możesz chcieć sprawdzić inne karty adaptera, aby ustalić, czy to zjawisko dotyczy również ich.

68. Odpowiedź: C

Objaśnienie: W sieciach światłowodowych używane są kable światłowodowe z rdzeniem z włókien plastikowych lub szklanych. Są znacznie trudniejsze do podsłuchania niż jakikolwiek kabel miedziany.
Błędne odpowiedzi: Połączenia satelitarne i kablowe korzystanie z Internetu RG-6. DSL wykorzystuje standardową linię telefoniczną lub inną skrętkę. Te inne opcje są oparte na miedzi.

69. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Powierzchnia radiatora ma największy wpływ na rozpraszanie ciepła. Im mocniejsze połączenie między radiatorem a nasadką procesora, tym lepsze odprowadzanie ciepła z procesora. Aby wspomóc to przejście, musisz użyć pasty termoprzewodzącej.
Błędne odpowiedzi: Pozostałe odpowiedzi mają niewiele lub nie mają nic wspólnego z rozpraszaniem ciepła. Kształt radiatora jest nieco ważne, ale większość procesorów ma ten sam kształt. Kluczem jest zdobycie odpowiedniego radiatora dla typu używanego procesora.

70. Odpowiedzi: A i D

Objaśnienie: Należy zaktualizować oprogramowanie sprzętowe SOHO router i umieść urządzenia IoT w sieci dla gości. Aktualizując oprogramowanie sprzętowe routera, aktualizujesz system do najnowszych protokołów bezpieczeństwa, co utrudnia włamanie do systemu. Umieszczając urządzenia IoT w sieci dla gości (lub ekranowanej podsieci/DMZ), oddzielasz te urządzenia od głównych urządzeń w domu, tworząc dodatkowy poziom ochrony przed atakiem. Wtedy atakującemu, który uzyska dostęp do urządzenia IoT, trudno będzie uzyskać dostęp do głównej części sieci.

Uwaga: należy również zaktualizować oprogramowanie układowe i oprogramowanie wszystkich urządzeń IoT w sieci oraz upewnić się, że klient używa silnych haseł lub innych form uwierzytelniania.

Niepoprawne odpowiedzi: Wyłączenie dostępu bezprzewodowego na urządzeniach IoT spowoduje, że przestaną one działać - a celem wielu urządzeń IoT jest umożliwienie łatwej łączności bezprzewodowej. Włączenie identyfikatora SSID sprawia, że jest on widoczny podczas skanowania - i mniej bezpieczny. Aby zwiększyć bezpieczeństwo sieci Wi-Fi, wyłącz identyfikator SSID po podłączeniu urządzeń. Wyłączenie filtrowania adresów MAC jest domyślnym stanem większości routerów SOHO. Aby zwiększyć bezpieczeństwo, włącz filtrowanie adresów MAC lub filtrowanie adresów IP.

71. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) nie jest poprawnie skonfigurowany. Jest to protokół używany do wysyłania poczty.
Błędne odpowiedzi: POP3 odbiera e-maile. FTP umożliwia dwóm komputerom przesyłanie i pobieranie plików. HTTPS to protokół używany w przeglądarkach internetowych do surfowania po Internecie i uzyskiwania dostępu do serwerów sieciowych.

72. Odpowiedzi: A i D

Wyjaśnienie: Technologie komunikacji bliskiego zasięgu (NFC) i identyfikacji radiowej (RFID) mogą być wykorzystywane w przetwarzaniu płatności zbliżeniowych. NFC jest powszechnie używane przez urządzenia mobilne z portfelami mobilnymi, takimi jak Apple Pay, Google Pay i kartami zbliżeniowymi. Niektóre karty kredytowe można "podsłuchiwać", aby zapłacić. Wiele z nich ma w sobie małe chipy RFID, które umożliwiają tę funkcjonalność.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Bluetooth to technologia umożliwiająca bezprzewodowe łączenie urządzeń peryferyjnych z urządzeniami mobilnymi na niewielkie odległości (na przykład 10 metrów). Wykorzystuje publiczne częstotliwości do przesyłania danych. 5G to rodzaj technologii komórkowej do przesyłania danych i wykonywania połączeń głosowych na urządzeniach mobilnych.

73. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Jedynym wymienionym rozwiązaniem jest aktualizacja karty graficznej. Jest to główny sposób na zwiększenie wydajności komputera podczas edycji plików wideo.
Niepoprawne odpowiedzi: Procesor i pamięć RAM mogą sprawić, że system będzie działał szybciej, gdy ma do czynienia z aplikacjami i różnego rodzaju obliczeniami, ale jeśli chodzi o edycję i renderowanie wideo, zintegrowana karta graficzna jest niewystarczająca. Bez względu na to, ile pamięci RAM dodasz lub jaki procesor włożysz, wideo nadal będzie działać jak aktor w późnym, późnym, późnym filmie - źle. Zwiększenie pojemności dysku nie będzie miało wpływu na wideo, ale z pewnością może pomóc w innych obszarach wydajności systemu, takich jak dostęp do plików stronicowania i ogólny dostęp do danych.

74. Odpowiedzi: A, C, D i F

Objaśnienie: Czas/datę, priorytet rozruchu (sekwencję rozruchu), hasła i funkcję Wake-on-LAN (WOL) można skonfigurować w BIOS/UEFI.
Błędne odpowiedzi: Rejestr i sterowniki USB są konfigurowane w systemie operacyjnym - w tym przypadku byłby to Windows, ponieważ macOS i Linux nie używają rejestru.

75. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Aby przetestować protokół IPv4, użyj polecenia ping 127.0.0.1. Przetestuj IPv6, użyj polecenia ping ::1.
Błędne odpowiedzi: Nie uruchamiasz poleceń ipconfig dla określonych adresów IP. Polecenia ping :1 lub ping 127::1 są nieprawidłowe.

76. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Typowe opóźnienie magnetycznego dysku twardego SATA wynosi 4,2 ms (milisekund). Kiedy masz do czynienia z napędami magnetycznymi, opóźnienie to opóźnienie w czasie przed odczytaniem określonego sektora na talerzu. Jest to bezpośrednio związane z prędkością obrotową. Na przykład dysk twardy o prędkości obrotowej 7200 obr./min ma średnie opóźnienie 4,2 ms.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Zwróć uwagę, że 600 MB/s to szybkość przesyłania danych dysku twardego SATA w wersji 3.0; jest również wyrażany jako 6,0 Gb/s. 10 000 obr./min to prędkość obrotowa dysku, a 64 MB to typowa ilość pamięci podręcznej na dysku twardym (zazwyczaj DRAM).

77. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Zestaw konserwacyjny zawiera nowy zespół utrwalacza, rolki i inne elementy. Instalacja zestawu konserwacyjnego jest jak wymiana oleju w samochodzie (chociaż zwykle nie jest wykonywana tak często).
Błędne odpowiedzi: Czyszczenie drukarki może nie być konieczne. Jeśli masz rozlany toner lub pracujesz w brudnym środowisku, dobrym pomysłem może być wyczyszczenie go. Wyczyszczenie licznika to coś, co możesz zrobić na drukarce atramentowej; ten proces czyści licznik wskazujący, ile atramentu przechodzi przez wkład. Wydrukowanie strony testowej jest ważne podczas pierwszej instalacji drukarki i po zakończeniu instalacji zestawu konserwacyjnego.

78. Odpowiedź: D

Wyjaśnienie: Kierownik ds. marketingu (lub technik) powinien zsynchronizować urządzenie z prywatną chmurą. Dzięki temu dane będą mogły zostać przywrócone później, po odświeżeniu. Zapewnia również, że proces zostanie przeprowadzony z pewnym poziomem bezpieczeństwa. Chmura prywatna to chmura, z której korzysta firma, a która nie jest używana przez inne strony. Jest to bezpieczniejsza opcja chmury.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Synchronizacja z dyskiem flash nie jest bezpieczna, ponieważ urządzenie można łatwo zgubić lub ukraść. "W odległej lokalizacji" jest nieco niejednoznaczne. Niezależnie od tego nie należy tego robić w żadnym miejscu. Synchronizacja danych z udostępnionym folderem publicznym jest bardzo niebezpieczna, ponieważ inni użytkownicy będą mogli zobaczyć te dane i uzyskać do nich dostęp. W większości przypadków kierownik ds. marketingu nie powinien mieć dostępu do maszyny wirtualnej w centrum danych firmy. Jednak chmura prywatna mogłaby faktycznie wykorzystywać zasoby w centrum danych organizacji.

79. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Aby rozwiązać problem, należy uruchomić polecenie ipconfig /flushdns. Problem może polegać na tym, że pamięć podręczna DNS na komputerze klienckim jest przestarzała i nie może powiązać nazw domen internetowych z odpowiadającymi im adresami IP. Więc uruchamiasz ipconfig /flushdns i potencjalnie ipconfig /registerdns (lub restartujesz komputer), aby rozwiązać problem. Czyści to pamięć podręczną DNS rozpoznawania nazw i zmusza klienta do zażądania nowych informacji DNS z serwera DNS w Internecie lub w firmie.
Niepoprawne odpowiedzi: ipconfig /all pokazuje szczegółowe informacje o konfiguracji TCP/IP karty sieciowej. Jeśli istnieje nieprawidłowa konfiguracja serwera DNS, te informacje pomogą Ci go zidentyfikować, ale nie pomogą rozwiązać problemu. ipconfig /release służy do usuwania adresu IP uzyskanego z DHCP z karty sieciowej. (ipconfig /renew jest często uruchamiany później, aby uzyskać nowy adres IP). ipconfig /setclassid jest potencjalnym rozwiązaniem, ponieważ pozwala na dodatkowy zestaw opcji DHCP dla każdego identyfikatora klasy, w tym adres bramy, adres serwera DNS i tak dalej. Opcje te są często ustawiane na serwerze DHCP i konieczna jest znajomość numeru identyfikacyjnego klasy, której należy użyć. Jednak w tym scenariuszu jest mało prawdopodobne, aby identyfikator klasy został kiedykolwiek zmieniony. Ze względu na czas, w którym użytkownik był z dala od komputera (na wakacjach), bardziej prawdopodobne jest, że pamięć podręczna DNS wymaga wyczyszczenia.

80. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Projektowa moc cieplna (TDP) procesora jest mierzona w watach. Na przykład typowy procesor Core i7 może mieć moc znamionową 140 watów lub mniej. Im niższa moc znamionowa, tym mniej system chłodzenia komputera potrzebuje do rozproszenia ciepła wytwarzanego przez procesor.
Błędne odpowiedzi: Wolty to jednostka miary energii potencjalnej; jest to pomiar powszechnie kojarzony z wewnętrznymi komponentami komputera zasilane prądem stałym o napięciu 5 lub 12 woltów oraz z typowymi domowymi i biznesowymi gniazdami prądu przemiennego o napięciu 120 lub 240 woltów. Omy to miara impedancji lub oporu elektrycznego. Ampery to jednostka miary prądu elektrycznego. Typowy komputer może zużywać 4 ampery prądu, jeśli ma zasilacz o mocy 500 W.




[ 2135 ]